Mal stáť ešte storočie. Symbol studenej vojny dokončili pred 60 rokmi

Nemecko si dnes pripomína 60 rokov od výstavby Berlínskeho múru, ktorý si za dobu svojej existencie vyžiadal najmenej 140 obetí.

13.08.2021 07:27 , aktualizované: 07:51
berlínsky múr Foto:
Na archívnej leteckej snímke 21. marca 1987 Berlínsky múr, ktorý je viditeľný ako biely pás okolo Brandenburskej brány. Budova Reichstagu je v hornej časti obrázku.
debata (139)

Betónová bariéra obklopujúca Západný Berlín padla na sklonku roku 1989, hoci vtedajší dlhoročný východonemecký vodca Erich Honecker ešte v januári toho istého roku tvrdil, že múr bude stáť aj za ďalších 100 rokov.

Na archívnej snímke zo 6. októbra 1988 žena sa...
Na archívnej snímke muž prelieza cez otvor v...
+9Na archívnej snímke z 8. augusta 1985...

Ústredná spomienková akcia sa koná pred kaplnkou Zmierenie na Bernauerskej ulici, kde je Pamätník Berlínskeho múru. S prejavmi tam vystúpi nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a tiež berlínsky starosta Michael Müller. Pri pamätníku prehovoria aj dve pamätníčky o tom, čo znamenali rozhodnutia odísť na Západ, alebo naopak v totalitnej Nemeckej demokratickej republike zostať.

Hlavnú pietnu udalosť bude sprevádzať rad spomienkových akcií, napríklad trojdňový festival krátkych a dokumentárnych filmov pod otvoreným nebom. Témou je berlínsky múr. V Bernauerskej ulici, ktorá sa do dejín zapísala dramatickými útekmi cez okná domov stojacich na hranici či tunelmi, organizuje Pamätník Berlínskeho múru, prehliadky so sprievodcami. Sprievodcovia budú na rôznych miestach areálu, kde ich ľudia môžu s otázkami o histórii oslovovať.

Berlínsky múr, Berlín, Postupimské námestie Čítajte viac Memento! Dvanásť miest, kde nájdete časti Berlínskeho múru
139 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Berlínsky múr