USA uvalili ďalšie sankcie na kubánskych predstaviteľov a vojenskú jednotku

Spojené štáty uvalili v piatok nové sankcie na dvoch predstaviteľov kubánskeho ministerstva vnútra a tiež na tamojšiu vojenskú jednotku tzv. červených baretov.

13.08.2021 20:45
Kuba Foto: ,
debata (16)

Ide už o tretiu sériu amerických sankcií reagujúcich na nedávny zásah tamojších zložiek proti protivládnym demonštrantom na Kube. Americké ministerstvo financií zmienené osoby a jednotku penalizovalo za úlohu, ktorú zohrali pri potlačení júlových protivládnych protestov.

„Dnešný krok upriamuje pozornosť na ďalších páchateľov, ktorí sú zodpovední za potlačenie volania kubánskeho ľudu po slobode a dodržiavaní základných ľudských práv,“ uviedla Andrea Gackiová z ministerstva financií USA.

Ide už o tretiu sériu sankcií, ktorú USA uvalili voči kubánskym predstaviteľom po potlačení tamojších masových protestov z 11. a 12. júla. Americký prezident Joe Biden zároveň Havane pohrozil ďalšími obdobnými opatreniam v prípade, ak nepristúpi k významnejším reformám.

Americké ministerstvo financií už skôr sankcionovalo kubánsku políciu a prisľúbilo prijatie ďalších takých krokov voči tým, ktorí „podporujú porušovanie základných ľudských práv uplatňované voči pokojným demonštrantom“.

havana Čítajte viac Kubánsky prezident: To, čo svet hovorí o nepokojoch, sú lži. Fotky sú tiež lživé

Piatkové sankcie sa týkajú Romárica Vidala Sotomayora Garcíú a Pedra Orlanda Martíneza Fernándeza z kubánskeho ministerstva vnútra, ako aj jednotky tzv. červených baretov kubánskych Revolučných ozbrojených síl (FAR).

Pridaním na sankčný zoznam ministerstva financií USA sa im zmrazí všetok prípadný majetok v Spojených štátoch, pričom americké firmy zároveň budú mať zakázané s nimi vykonávať akékoľvek finančné transakcie.

Masové protesty sa na Kube odohrali 11. a 12. júla. Do ulíc vyše 40 miest vtedy vyšli tisíce ľudí, ktorí demonštrovali proti nedostatku potravín a liekov, ale aj proti nárastu cien a nezvládnutiu krízy vyvolanej šírením SARS-CoV-2. Išlo o prvé takéto protesty od 90. rokov minulého storočia.

Pri protestoch pozatýkali tamojšie úrady stovky ľudí. USA dlhodobo vyzývajú Havanu na ich prepustenie a snažia sa tiež nájsť spôsob, ako zabezpečiť Kubáncom prístup na internet, ktorý im tamojšie úrady obmedzujú.

Kuba Čítajte viac Washington rozšíril sankcie voči Kube
16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sankcie #Kuba