Líbyjské úrady vydali zatykač na Kaddáfího syna. Je podozrivý z väzieb na ruských žoldnierov

Líbyjská prokuratúra vydala zatykač na Sajfa Isláma Kaddáfího, syna zosnulého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Sajf Kaddáfí je podozrivý z väzieb na ruských žoldnierov.

13.08.2021 21:28
Sajf Islam Kaddáfí Foto: ,
Na archívnej snímke z mája 2014 Sajf Islam Kaddáfí počas súdneho procesu v meste Zintán.
debata (15)

Nedávne vyšetrovanie BBC World Service totiž odhalilo súvislosti medzi aktivitami polovojenskej Vagnerovej skupiny v Líbyi a vojnovými zločinmi páchanými na líbyjských občanoch.

Ruskí žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa prvýkrát objavili v Líbyi v roku 2019, keď sa pripojili k silám povstaleckého generála Chalífu Haftara pri ofenzíve jeho jednotiek voči vláde podporovanej OSN a sídliacej v hlavnom meste Tripolis. Konflikt sa skončil uzavretím prímeria v októbri 2020.

Vagnerova skupina sa prvýkrát dostala do pozornosti v roku 2014, keď podporovala proruských separatistov v konflikte na východe Ukrajiny. Odvtedy sa angažuje vo viacerých regiónoch vrátane Sýrie, Mozambiku, Sudánu a Stredoafrickej republiky.

Podľa BBC bol zatykač na Sajfa Isláma Kaddáfího vydaný ešte 5. augusta, ale zverejnený bol až po odvysielaní investigatívnych materiálov BBC.

Líbya / náboje / zbrane / Čítajte viac NYT: Do Líbye prišlo 200 ruských žoldnierov

Sajf Islám je najstarším synom líbyjského vodcu Kaddáfího z jeho druhého manželstva a svojho času bol považovaný za jeho najpravdepodob­nejšieho nástupcu na čele štátu.

Muammar Kaddáfí bol po štyroch desaťročiach pri moci zabitý v revolučnom roku 2011. Ďalší členovia jeho rodiny buď tiež zahynuli, alebo boli uväznení či prinútení odísť do exilu. O život prišli aj traja z Kaddáfího šiestich synov.

Osud Sajfa Isláma bol zastretý tajomstvom. V roku 2011 ho zajala skupina ozbrojencov z mesta Zintán ležiacom na severozápade Líbye. V procese v roku 2015 bol odsúdený na trest smrti, ale jeho väznitelia ho odmietli vydať líbyjským úradom i Medzinárodnému trestnému súdu (ICC), ktorý ho chce stíhať za zločiny proti ľudskosti.

Prepustený bol v roku 2017 a odvtedy sa o ňom nič nevie. V júli však poskytol rozhovor denníku The New York Times, v ktorom spomenul aj svoje plány o návrate do politiky. Uviedol, že jeho cieľom je „obnoviť stratenú jednotu“ krajiny po desaťročí chaosu.

Sajf Islam Kaddáfí Čítajte viac Zachráni Líbyu syn zvrhnutého plukovníka Kaddáfího?

Podľa zdrojov v Tripolise, na ktoré sa odvolala BBC, sa Kaddáfí stále ukrýva v Zintáne. Líbya sa od roku 2011 zmietala v ozbrojených nepokojoch a zažívala aj politickú nestabilitu vo forme existencie dvoch vlád: jedna pôsobila v Tripolise a druhá na východe krajiny. Vlani sa toto dvojvládie skončilo dohodou o prímerí a od marca tohto roku má Líbya len jednu vládu.

Samotná dohoda o prímerí sa však neplní podľa pôvodného harmonogramu. V praxi to okrem iného znamená, že v Líbyi sa do konca tohto roku nepodarí zorganizovať parlamentné a prezidentské voľby, aj keď to pôvodne bolo v pláne.

Vagnerova skupina je ruská polovojenská organizácia označovaná aj za súkromnú armádu. Je spájaná s ruským miliardárom Jevgenijom Prigožinom, ktorý je blízky Kremľu i samotnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. V Rusku je Prigožin známy aj pod prezývkou „Putinov kuchár“.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Sajf Islám Kaddáfí