New York Times o Afganistane: 20-ročná misia USA zlyhala

Dvadsať rokov trvajúce úsilie Spojených štátov prestavať afganskú armádu na robustnú a nezávislú bojovú silu zlyhalo. V sobotu to napísal denník The New York Times (NYT).

14.08.2021 06:27
Kandahár, Afganistan, Taliban Foto: ,
Dymové oblaky stúpajú k oblohe po bojoch medzi Talibanom a afganskou armádou v Kandaháre, juhozápadne od Kábulu, vo štvrtok 12. augusta 2021.
debata (112)

Toto zlyhanie je podľa NYT možné sledovať „v reálnom čase“. Za uplynulých niekoľko dní afganské bezpečnostné sily „skolabovali“ vo viac ako 15 mestách pod tlakom rýchleho postupu Talibanu. V rukách militantov sú už aj dve najdôležitejšie provinčné hlavné mestá krajiny: Kandahár a Herát, píše The New York Times.

Americký denník dodáva, že sa tak stalo napriek tomu, že USA za dve desaťročia „naliali“ do afganských bezpečnostných síl viac ako 83 miliárd dolárov. Tieto peniaze boli použité na zbrane, vybavenie a výcvik miestnych jednotiek.

„Západ trval na vybudovaní modernej (afganskej) armády so všetkými požadovanými logistickými a zásobovacími zručnosťami… To sa ukázalo ako nesplniteľná misia bez (trvalej) účasti USA a ich spojencov v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO),“ tvrdí denník, ktorý sa odvolal na informácie z prostredia americkej armády.

NYT uvádza, že Taliban sa môže spoľahnúť na desaťtisíce lojálnych bojovníkov. Odhady hovoria o 50 000 až 100 000 mužoch. Tieto dáta sú však podľa denníka neoveriteľné aj pod vplyvom odsunu zahraničných jednotiek a vojenských analytikov.

„Niektorí americkí predstavitelia tvrdia, že počet bojovníkov Talibanu sa zvýšil vďaka prílivu zahraničných bojovníkov a agresívnej agitačnej kampani fundamentálneho hnutia na obsadených územiach. Iní experti tvrdia, že Taliban má väčšinu svojich síl z Pakistanu,“ píše The New York Times.

Hlavný diplomatický korešpondent NYT v Európe Steven Erlanger v ďalšom článku zverejnenom v sobotu napísal, že aktuálna situácia v Afganistane „spochybňuje americkú dôveryhodnosť“ vo svete a posilňuje myšlienku, že podpora USA nie je neobmedzená.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #Taliban