Taliban vstúpil do Kábulu a ovláda skoro celú krajinu. Prezident opustil Afganistan

Islamisti z hnutia Taliban po niekoľkých hodinách čakania vstúpili do metropoly Kábul a do 20:00 hod SELČ ovládli už 11 obvodov vrátane Prezidentského paláca. Z mesta sa na poslednú chvíľu snažia utiecť tisíce ľudí. Prezident Ašraf Ghaní krajinu opustil a údajne je v Tadžikistane.

14.08.2021 10:14 , aktualizované: 15.08.2021 22:06
Afganistan Taliban Kábul Foto: ,
Dym stúpa vedľa veľvyslanectva USA v afganskom Kábule v nedeľu 15. augusta 2021.
debata (1267)

Rokovania o prechodnej vláde stroskotali. Taliban teraz očakáva od afganskej vlády úplné odovzdanie moci. Pre agentúru Reuters to uviedli dvaja predstavitelia Talibanu.

Hovorca Talibanu Suhajl Šáhín predtým pre stanicu BBC uviedol, že Taliban chce prevziať kontrolu nad Afganistanom „v najbližších dňoch“. Podľa jeho slov je zámerom Talibanu vytvoriť „inkluzívnu“ islamskú vládu, v ktorej budú mať zastúpenie všetci Afganci, teda aj tí, ktorí nie sú príslušníkmi hnutia.

zväčšiť Mapa ukazujúca, kto kontroloval Afganistan v... Foto: SITA/AP
taliban, afganistan Mapa ukazujúca, kto kontroloval Afganistan v apríli tohto roka a kto k 15. augustu. Oranžovou farbou sú provincie ovládané Talibanom, zelenou vládou a krémovou sú sporné územia.

„Uisťujeme obyvateľov Afganistanu, najmä mesta Kábul, že ich majetok, ich životy sú v bezpečí – nebude žiadna pomsta voči nikomu,“ vyhlásil hovorca.

Afganský úradujúci minister vnútra Abdul Sattár Mirzákval v nedeľu tvrdil, že v krajine dôjde k „pokojnému odovzdaniu moci“ prechodnej vláde.

O Afganistane bude v pondelok od 16.00 h SELČ v New Yorku mimoriadne rokovať Bezpečnostná rada OSN. Generálny tajomník OSN António Guterres bude členov rady informovať o najnovšej situácii v krajine.

O aktuálnej situácii v Afganistane hovoril v nedeľu s členmi bezpečnostného tímu USA i americký prezident Joe Biden. Predmetom videorozhovoru bola evakuácia civilných zamestnancov, afganského pomocného personálu či iných spojencov z Afganistanu.

Z Afganistanu emirát?

Taliban podvečer SELČ uviedol, že chce čoskoro z prezidentského paláca v Kábule vyhlásiť Islamský emirát Afganistan (IEA). Uviedol pod podmienkou anonymity jeden z predstaviteľov Talibanu, píše agentúra AP.

Islamský emirát Afganistan je názov, ktorým sa vo svojich vyhláseniach označuje samotné hnutie Taliban. Týmto názvom sa pritom označoval Afganistan za vlády talibanského islamistického režimu v rokoch 1996–2001.

Streľba na letisku

Agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch vysokopostavených veliteľov Talibanu predtým informovala, že militanti z tohto hnutia prenikli do prezidentského paláca v Kábule a prevzali nad ním kontrolu. Miestna vláda to však zatiaľ nepotvrdila.

Medzičasom prichádzajú z Kábulu správy o streľbe na medzinárodnom letisku. Americké veľvyslanectvo v tejto súvislosti kompletne pozastavilo činnosť a vyzvalo občanov USA, aby sa ukryli na bezpečnom mieste. Bezpečnostná situácia v Kábule sa „rýchlo mení, vrátane letiska“, uvádza sa na webstránke ambasády Spojených štátov.

Všetky komerčné lety z letiska boli pozastavené a momentálne majú povolené štartovať z len vojenské lietadlá. Uviedol to nemenovaný predstaviteľ Severoatlantickej aliancie, ktorá koordinuje evakuácie z krajiny

Aktuálne prebiehajú evakuácie pracovníkov zahraničných ambasád z Kábulu a krajiny sa snažia do vlasti čo najskôr prepraviť všetkých svojich občanov. V nedeľu od 21.00 h miestneho času začal v Kábule platiť zákaz nočného vychádzania s cieľom zabrániť provokáciám a zaistiť bezpečnosť civilného obyvateľstva, nariadil minister Mirzákval.

Ghaní odišiel do Tadžikistanu

Prezident Ašraf Ghaní opustil Afganistan. Správu stanici Tolo News potvrdil šéf Vysokej rady pre národné zmierenie Abdulláh Abdulláh. Podľa agentúry Reuters odletel Ghaní do Tadžikistanu. Prezidentská kancelária oznámila, že miesto pobytu hlavy štátu z bezpečnostných dôvodov neupresní.

Ghaní svoj náhly odchod zdôvodnil tým, že chcel takto zabrániť krviprelievaniu. Uviedol to v príspevku na Facebooku, ktorý zverejnila stanica Sky News.

„Musím buď čeliť ozbrojeným (členom) Talibanu, ktorí chcú vstúpiť do paláca, alebo opustiť krajinu, ktorej ochrane a starostlivosti som sa venoval posledných 20 rokov svojho života,“ napísal. „Taliban dal jasne najavo, že sú pripravení vykonať krvavý útok na celý Kábul… aby ma zbavili moci. Aby som zabránil záplave krviprelievania, rozhodol som sa odísť,“ zdôvodnil. Ak by v Kábule zostal, viedlo by to podľa jeho slov k smrti nespočetného množstva ľudí, zničeniu šesťmiliónového mesta a došlo by k „obrovskej humanitárnej katastrofe“.

Abdulláh zase zverejnil na facebooku video, v ktorom žiada, aby afganské sily spolupracovali a zaručili bezpečnosť. Zároveň vyzval Taliban, aby jeho jednotky nevstupovali do Kábulu.

Hnutie Taliban však dalo rozkaz svojim bojovníkom rozmiestneným na okrajoch metropoly, aby postúpili smerom do mesta. Podľa neho v meste nefunguje polícia a je potreba zabrániť rabovaniu. Podľa agentúry Reuters je teraz na niektorých miestach v Kábule počuť streľbu.

Minister hovorí o pokojnom prebratí moci

Agentúra AP uviedla, že spolu s prezidentom odcestoval aj jeho bezpečnostný poradca Hamdullah Mohíb. Stanica BBC informovala, že do zahraničia sa uchýlil aj viceprezident Amrullah Sálih.

Afganský úradujúci minister vnútra Abdul Sattár Mirzákval uviedol, že v krajine dôjde k „pokojnému odovzdaniu moci“ prechodnej vláde.

„Obyvatelia Afganistanu by si nemali robiť starosti… bezpečnosť mesta je garantovaná, mesto nebude vystavené útoku a dohoda je taká, že presun moci prechodnej vláde sa uskutoční pokojne,“ povedal minister v nahratom vystúpení.

Novým prezidentom exminister vnútra?

Prezident Ghaní by mal po ofenzíve Talibanu do Kábulu odstúpiť z funkcie v najbližších hodinách, uviedla televízia al-Arabíja s odvolaním sa na nemenované zdroje. Odovzdanie moci by podľa nich malo prebehnúť ešte v priebehu dňa v prezidentom paláci.

Následnú dočasnú vládu by podľa diplomatických zdrojov agentúry Reuters mohol viesť Alí Ahmad Džalálí, akademik pôsobiaci v USA a bývalý afganský minister vnútra.

Al-Arabíja priniesla aj správu, podľa ktorej bojovníci Talibanu úplne obkľúčili Kábul a vstupujú na územie tamojšieho letiska. Hnutie však prisľúbilo, že všetci cudzinci, ktorí chcú opustiť Afganistan, tak budú môcť urobiť prostredníctvom kábulského letiska, pričom tí, ktorí si želajú zostať, sa budú musieť zaregistrovať u zástupcov Talibanu, uviedla tiež televízia sídliaca v Rijáde podľa agentúry TASS.

Zostavujú delegáciu

Úradujúci minister obrany Bismilláh Muhammadí sa vo videoodkaze na sociálnej sieti medzitým snažil upokojiť verejnosť po správach o panike v hlavnom meste a snahe mnohých ľudí opustiť krajinu cez kábulské letisko – poslednú cestu z Afganistanu po tom, ako Taliban obsadil všetky jeho hraničné priechody.

Podľa jeho slov sa Ghaní stretol s domácimi politikmi a poveril ich zostavením delegácie, ktorá v pondelok pocestuje do katarskej Dauhy, „aby dosiahla dohodu s Talibanom“.

„Všetkých vás uisťujem, že bezpečnosť Kábulu bude zachovaná, pokým sa nedosiahne dohoda,“ povedal Muhammadí.

Hovorca Talibanu Suhajl Šáhín uviedol, že hnutie „čaká na pokojné odovzdanie mesta Kábul“.

Hnutie tvrdí, že sa chce v husto obývanom meste vyhnúť civilným obetiam a chce rokovať o pokojnom vstupe do metropoly, uviedla agentúra DPA.

Podľa vyjadrenia zástupcu Talibanu v katarskej Dauhe dalo hnutie svojim bojovníkom pokyn, aby sa zdržali násilia, umožnili bezpečný odchod všetkým, ktorí si to želajú, pričom žiada ženy, aby odišli do chránených oblastí, napísala agentúra Reuters.

Získal Bagrám

Afganský predstaviteľ informoval, že jednotky na základni Bagrám severne od Kábulu, kde sa nachádza aj väznica s 5000 väzňami, sa vzdali Talibanu. Informovala o tom agentúra AP.

Najvyšší predstaviteľ okresu Bagrám Darvajš Raufí uviedol, že kapituláciou sa niekdajšia americká základňa dostala do rúk vzbúrencov. Letecká základňa Bagrám boja najväčším vojenským objektom, ktorý v Afganistane v uplynulých 20 rokoch využívali vojaci USA a NATO. Jej súčasťou je aj väznica, v ktorej počas rokov zadržiavali tisíce bojovaníkov Talibanu a skupiny Islamský štát.

Spojené štáty túto základňu v rámci odsunu svojich jednotiek z krajiny odovzdali afganským bezpečnostným silám začiatkom júla tohto roka.

Chaos a fronty

V metropole podľa spravodajcov zahraničných médií panuje chaos, ľudia obliehali banky, aby si vybrali svoje úspory, napísal na twitteri Sharif Hassan z denníka The New York Times. Dlhé fronty sa stoja aj pred veľvyslanectvami západných krajín, kde sa ľudia snažia získať víza, aby mohli vycestovať.

Ambasády ale pokračujú s evakuáciou svojich pracovníkov a odvážajú ich na kábulské letisko. Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa uviedla, že potrebné množstvo konzulárnych úradníkov a diplomatov teraz pracuje priamo na letisku. Zástupca NATO oznámil, že pracovníci misie Európskej únie boli presunutí na nespresnené bezpečné miesto.

Evakuujú sa aj sídla afganských vládnych úradov.

Agentúra AFP dodáva, že vláde prezidenta Ašrafa Ghaního zjavne zostalo len málo možností – buď sa pripraví na ťažké boje o Kábul, alebo kapituluje. Taliban je pritom v lepšej pozícii pre prípadné rokovania po tom, ako za desať dní porazil po celej krajine vládne sily i ich spojenecké milície – a len tento víkend obsadil kľúčové mestá Džalalabad a Mazáre Šaríf.

Korčok: Zlá správa pre mier

Postup Talibanu až do Kábulu je veľmi zlou správou pre mier, stabilitu aj bezpečnosť Afganistanu i celého regiónu. Vyhlásil to minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). Dodal, že Slovensko apeluje na aktérov v krajine, aby predišli ďalšiemu krviprelievaniu.

Podľa ministra je to zároveň zlá správa aj pre naše takmer 20-ročné pôsobenie v Afganistane, pri jeho obnove a pri pomoci jeho obyvateľom viesť dôstojný život. „Dnes som v myšlienkach s tými najzraniteľnejšími – so ženami a dievčatami v Afganistane. Ich sloboda po rokoch, keď opäť mohli chodiť do školy, pracovať a uplatniť sa v spoločnosti, je v obrovskom ohrození. A rovnako so všetkými občanmi Afganistanu, ktorí sú vystavení ohrozeniu vlastných životov a čelia teroru,“ skonštatoval Korčok v stanovisku.

Džalalabad padol bez odporu

Džalalabad, hlavné mesto provincie Nangarhár, Taliban obsadil len v nedeľu nadránom, informovali agentúry AFP a AP.

Ovládnutie Džalalabadu znamená, že posledným významným mestom zostávajúcim pod kontrolou afganskej vlády je už len hlavné mesto Kábul.

„Zobudili sme sa toto ráno s tým, že biele vlajky Talibanu boli vyvesené všade po meste. Obsadili ho bez boja,“ povedal pre agentúru AFP obyvateľ Achmad Wali.

Militanti následne zverejnili na internete fotky, ktoré ich zachytávajú v pracovni guvernéra Džalalabadu.

„V Džalalabade sa momentálne žiadne boje neodohrávajú, pretože guvernér sa vzdal Talibanu,“ povedal agentúre afganský vládny činiteľ s tým, že „umožnenie priechodu“ pre Taliban bolo jedinou možnosťou, ako zachrániť životy civilistov.

Pád mesta, ktoré leží na strategicky dôležitej ceste z Kábulu do Pakistanu, potvrdil agentúre Reuters tiež nemenovaný západný činiteľ.

Vláda bez hraníc

Taliban má má od nedele už pod kontrolou aj všetky hraničné priechody Afganistanu, informovala agentúra AP. Hovorca hnutia medzitým pre agentúru DPA vyhlásil, že Taliban zatiaľ neprijal rozhodnutie, či sa pokúsi vojenskou cestou obsadiť afganské hlavné mesto Kábul.

Pakistanský minister vnútra Šajch Rašíd Ahmad uviedol, že Taliban obsadil hraničný priechod Túrcham na afgansko-pakistanskej hranici, v dôsledku čoho tam Pakistan zastavil cezhraničnú dopravu. Priechod Túrcham bol podľa AP posledným, ktorý mala v rukách afganská vláda.

Taliban rýchlo postupuje

Taliban v sobotu dobyl mesto Mazáre Šaríf na severe Afganistanu, ktoré doteraz ako jedno z posledných troch veľkých miest kontrolovala afganská vláda. Vládne jednotky utekajú smerom k uzbeckej hranici, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na vedenie provincie Balch. Útok islamistov na provinčné správne stredisko sa začal len v sobotu ráno.

Príslušníci Talibanu v piatok zase dobyli provičnú metropolu Puli Alam a medzičasom majú pod svojou kontrolou celú provinciu Lógar ležiacu bezprostredne južne od hlavného mesta Kábul. Informovali o tom miestni predstavitelia, podľa ktorých sú bojovníci hnutia už len 11 kilometrov od metropoly, píše agentúra AP.

Taliban v posledných dňoch prevzal moc v mnohých oblastiach krajiny i v druhom a treťom najväčšom meste – Kandaháre a Heráte. V súčasnosti má podľa AP pod kontrolou približne 20 z 34 provincií krajiny.

Západom podporovaná afganská vláda tak okrem hlavného mesta Kábul kontroluje len viacero okolitých provincií v centrálnej a východnej časti krajiny.

Nechali všetko vybavenie

Mazáre Šaríf je najväčšie mesto severného Afganistanu a je označované za tradičnú protitalibanskú baštu. Mazáre Šaríf bránili vplyvní bývalí vojenskí velitelia, ktorí majú podľa odhadov tisíce bojovníkov a zatiaľ sú spojencami vlády v Kábule.

Podľa šéfa provinčnej rady mesto vyzerá, ako by padlo bez boja. Vojaci údajne na mieste nechali všetko vybavenie a vydali sa smerom k uzbeckej hranici. V meste už dochádza len k menším stretom v jednej časti mimo centrum, píše Reuters.

Poslanec z provincie Balch Abbás Ibrahim Zadá agentúre AP povedal, že sa najprv vzdali vládne vojenské jednotky, čo malo vplyv na morálku provládnych milícií a ďalších síl, ktoré sa vzápätí vzdali tiež. Podľa poslanca sú teraz v rukách Talibanu všetky budovy a provinčné úrady, vrátane úradu guvernéra, píše AP.

Hovorca guvernéra provincie Balch skôr tvrdil, že Taliban začal ofenzívu z niekoľkých smerov a že na predmestiach provinčného správneho centra sa odohrávali tvrdé boje, informovala AP.

Afganský prezident Ašraf Ghaní v stredu letecky cestoval do Mazáre Šarífu s cieľom zmobilizovať obranu mesta. Stretol sa tam s viacerými veliteľmi milícií, ktorí sú spojencami vlády v Kábule.

Kandahár, Afganistan, Taliban Čítajte viac New York Times o Afganistane: 20-ročná misia USA zlyhala

Taliban v uplynulých týždňoch ovládol väčšinu severného, západného a južného Afganistanu. Západom podporovaná vláda tak okrem hlavného mesta Kábul kontroluje len niekoľko okolitých provincií v centrálnej časti a na východe krajiny, ako aj mesto Mazáre Šaríf na severe.

Rýchly postup Talibanu a ustupovanie afganských jednotiek pred ofenzívou vyvolalo necelé tri týždne pred plánovaným odsunom posledných amerických vojakov obavy z návratu fundamentalis­tického hnutia k moci alebo vypuknutia občianskej vojny.

V piatok do Afganistanu dorazila prvá časť z 3000-členného kontingentu americkej námornej pechoty, ktorý bude pomáhať s evakuáciou veľvyslanectva USA. Zvyšok týchto vojakov by mal prísť do nedele a ich nasadenie podnietilo pochybnosti, či Spojené štáty splnia svoj stanovený cieľ odsunu do 31. augusta.

Pentagón / John Kirby / Čítajte viac Pentagón: Za situáciu v Afganistane je už teraz zodpovedná tamojšia armáda

Ghaní: Remobilizácia je prioritou

Ašraf Ghaní v sobotňajšom televíznom prejave vyhlásil, že opätovná mobilizácia tamojších ozbrojených síl je momentálne „hlavnou prioritou“. Ide o jeho prvé verejné vyjadrenie, odkedy sa začal Taliban zmocňovať jednotlivých provincií krajiny.

„V súčasnej situácii je našou hlavnou prioritou remobilizácia našich bezpečnostných a obranných síl a v tomto ohľade podnikáme vážne kroky,“ povedal Ghaní. Dodal, že vo vláde prebiehajú „rozsiahle konzultácie“ s politickými lídrami, zástupcami miestnych obyvateľov či medzinárodnými partnermi s cieľom ukončiť vojnu a „dosiahnuť rozumné a isté politické riešenie, ktoré predpokladá mier a stabilitu pre ľudí v Afganistane“. Zdôraznil, že „nedovolí, aby vojna uvrhnutá na ľudí spôsobila ďalšie obete“.

Ako poznamenala AFP, nenaznačil, že by plánoval zo svojho postu odstúpiť alebo prevziať zodpovednosť za aktuálnu situáciu.

Kanada prijme utečencov

Kanadská vláda je ochotná prijať až 20 000 afganských utečencov vrátane političiek, štátnych zamestnancov a ďalších ľudí, ktorým hrozí nebezpečie od Talibanu. „Situácia v Afganistane je srdcervúca a Kanada nebude len nečinne stáť a prizerať sa,“ vyhlásil kanadský minister pre migráciu Marco Mendicino.

Počas tlačovej konferencie Mendicino konkretizoval, že medzi prijatými utečencami budú „obzvlášť zraniteľní Afganci“. Pôjde o osoby, ktoré sú stále v krajine, ale aj o tie, ktoré z Afganistanu utiekli do susedných štátov. Konkrétne spomenul vysokopostavené štátne úradníčky, ochrancov ľudských práv, ale aj predstaviteľov menšín a novinárov.

Agentúra AP už v piatok informovala o tom, že Kanada vyšle do Afganistanu svoje špeciálne jednotky, ktoré evakuujú zamestnancov kanadského veľvyslanectva v metropole Kábul predtým, ako ho zatvoria. Podľa AP tieto kroky poukazujú na ohromujúcu rýchlosť hnutia Taliban pri ovládnutí veľkej časti krajiny.

Česko sťauje diplomatov

Český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek oznámil, že pre krízovú situáciu v Afganistane Česko stiahne svojich diplomatov z Kábulu na medzinárodné letisko v tejto metropole. „Na základe aktuálnych informácií od spojencov a odporúčania nášho veľvyslanca v Kábule som rozhodol o okamžitom stiahnutí našich diplomatov na medzinárodné letisko v Kábule,“ napísal Kulhánek na Twitteri.

Kulhánek dodal, že dvaja českí diplomati, ktorých z Kábulu premiestňujú na letisko, sú v súčasnosti pod ochranou vojenskej polície. „Situácia v Afganistane je veľmi vážna,“ povedal český minister zahraničných vecí.

„Budeme podnikať všetky možné kroky na zabezpečenie našich ľudí v Afganistane,“ povedal Kulhánek. Všetci českí diplomati sú podľa neho v bezpečí a české úrady sa s nimi spojili.

Kulhánek občanom ČR odporučil, aby do Afganistanu „v žiadnom prípade necestovali“. V sobotu večer v spojitosti s krízou v Afganistane mimoriadne zasadne Bezpečnostná rada štátu, píše CNN Prima News.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban