Záplavy v Turecku majú 55 obetí, na juhu sa zrútilo hasičské lietadlo

Záplavy na severe Turecka, ktoré spôsobili stredajšie prívalové silné dažde, si v troch čiernomorských provinciách vyžiadali už 55 obetí. Ďalších niekoľko desiatok ľudí utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra Anadolu.

14.08.2021 12:26 , aktualizované: 21:31
turecko, záplavy Foto:
Muž kontroluje svoje auto utopené v bahne a sutinách po záplavách a zosuvoch pôdy v tureckom meste Bozkurt v provincii Kastamonu.
debata

Počet obetí môže ďalej rásť, pretože niekoľko ľudí je stále nezvestných, uviedol denník Hürriyet.

O vážnosti situácie podľa agentúry AFP svedčí to, že oblasť postihnutú prírodnou katastrofou v piatok navštívil prezident Recep Tayyip Erdogan. „Ako štát urobíme rýchlo všetko, čo bude v našich silách, a dúfame, že zase rýchlo vstaneme z popola … Nemôžeme priviesť späť tých, ktorí prišli o život, ale štát má moc, prostriedky a odhodlanie, aby všetky ďalšie straty kompenzoval,“ povedal prezident.

Údajne až stovky nezvestných

Podľa tureckého úradu pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií (AFAD) si záplavy najviac obetí vyžiadali v provincii Kastamonu – 46. Osem mŕtvych hlási provincia Sinop a jednu obeť provincia Bartin. Niektorí miestni obyvatelia však na sociálnych médiách uviedli, že nezvestných sú stovky. Rovnako sa vyjadril aj jeden opozičný poslanec.

Symbolom katastrofy sa stalo mestečko Bozkurt neďaleko pobrežia Čierneho mora. Rozvodnená rieka sa tam valila ulicami a podomlela niekoľko budov, osemposchodový obytný dom sa neskôr zrútil. Zrútenej a zničené domy hlásia i ostatné obce, zrútilo sa tiež najmenej päť mostov, ďalšie mosty a cesty boli prúdom vody, bahna a trosiek poškodené.

Záplavy spôsobené prudkým dažďom zdemolovali niekoľko domov a zmietli niekoľko áut. Podľa tureckej štátnej televízie TRT živel zničil aj viacero mostov.

klima Čítajte viac Zmeny klímy každoročne spôsobujú čoraz viac katastrof

Z postihnutého regiónu evakuovali približne 2 250 ľudí, pričom niektorých vyzdvihli zo striech domov vrtuľníky. Mnohí ľudia sú dočasne ubytovaní na študentských internátoch.

Turecký čiernomorský región je často sužovaný prívalovými dažďami a povodňami, pripomenula agentúra AP. Podľa expertov niet prakticky pochýb o tom, že zmena klímy spôsobená spaľovaním uhlia, ropy a zemného plynu spôsobuje extrémnejšie javy, akými sú vlny horúčav, suchá, požiare, záplavy a búrky. Očakáva sa, že k takýmto udalostiam bude na planéte v dôsledku globálneho otepľovania dochádzať čoraz častejšie.

Na palube aj ruskí vojaci

Hasičské lietadlo zapojené do zneškodňovania lesných požiarov sa zrútilo v hornatej oblasti Kahramanmaraš na juhu krajiny. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na turecké médiá. Pri nešťastí zahynuli piati Rusi a traja Turci.

Súkromná spravodajská agentúra DHA napísala, že k pádu lietadla došlo pri hasení lesného požiaru v regióne Bertiz a príčina nehody zatiaľ nie je známa. Na miesto nešťastia boli vyslané pátracie a záchranárske tímy.

Podľa tureckej štátnej tlačovej agentúry Anadolu je lietadlo spájané s generálnym riaditeľstvom tamojších lesov. AP uvádza, že išlo o prenajaté lietadlo z Ruska.

Požiare v Turecku Čítajte viac Oddych v Turecku ničia plamene. Útočí aj vírus

K požiaru, na hasení ktorého sa lietadlo podieľalo, došlo keď do stromov udrel blesk, priblížil pre Anadolu guvernér provincie Kahramanmaraš Ömer Faruk Coškun. „Do oblasti sme vyslali lietadlo, avšak prednedávnom sme s ním stratili spojenie a lietadlo sa zrútilo,“ povedal.

Od konca júla vypuklo v Turecku takmer 300 požiarov, ktoré zasiahli približne polovicu z 81 provincií krajiny. Oheň spôsobil mimoriadne ťažké škody najmä v pobrežných provinciách Antalya a Mugla. Turecký minister zahraničných vecí Bekir Pakdemirli vo štvrtok uviedol, že za 16 dní hasiči s pomocou vrtuľníkov a lietadiel dostali pod kontrolu 299 požiarov. Lesné požiare si vyžiadali osem obetí na životoch.

V celom Turecku zničil oheň dovedna zhruba 150 000 hektárov (1500 kilometrov štvorcových) pôdy. Príčina lesných požiarov zostáva naďalej predmetom vyšetrovania.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #záplavy #Zosuvy pôdy