V Rusku horia lesy o rozlohe Švajčiarska

V Rusku sa šíria zničujúce lesné požiare, väčšina na východe Sibíri v republike Jakutsko. Celoštátne ich úrady zaznamenali 252 na ploche 4,2 milióna hektárov, čo zodpovedá rozlohe Švajčiarska.

14.08.2021 14:01 , aktualizované: 18:27
požiar, rusko Foto:
Ruský hasič stojí na mieste lesného požiaru v Jakutskej republike na Sibíri v auguste 2021.
debata (42)

S odkazom na ruské úrady o tom píše agentúra DPA. Oheň sa nedarí dostať pod kontrolu aj napriek nasadeniu viac ako 9500 hasičov.

Jakutsko je najchladnejšia oblasť Ruska. Šírenie plameňov v riedko obývanom regióne už týždne uľahčuje sucho a vietor. Podľa úradov je situácia veľmi náročná.

Požiarnici sa teraz snažia zabrániť tomu, aby oheň zasiahol 11 dedín. V hasení pomáhajú lietadlá.

Europe Heat Čítajte viac Horí aj v Taliansku. Hasiči zasahovali pri stovkách lesných požiarov

Na jakutskom letisku vzdialenom zhruba 4 800 kilometrov od Moskvy im úrady vyčlenili dve pristávacie dráhy. Preprava osôb je obmedzená kvôli hustému dymu, ktorým trpia aj stovky dedín a desiatky miest.

Putin hovorí o bezprecedentnosti

Rozsah prírodných katastrof v Rusku má v súčasnosti bezprecedentný charakter. Uviedol to ruský prezident Vladimir Putin. „Pozorujeme a rozumieme, že rozsah prírodných katastrof je úplne bezprecedentný,“ povedal prezident na videokonferencii o riešení následkov prírodných katastrof, ktoré postihli viaceré oblasti Ruska.

Environmentálne, klimatické a atmosférické podmienky na Sibíri spôsobujú podľa prezidenta s prispením sucha a nárazov vetra rýchle šírenie lesných požiarov. Na juhu krajiny podľa Putina v súčasnosti bežný mesačný objem zrážok zaznamenávajú v priebehu niekoľkých hodín.

Silvia Ruppeldtová Čítajte viac Planéta v koncoch

Putin ruské úrady vyzval, aby boli pripravené z oblastí postihnutých požiarmi evakuovať ďalších ľudí a poskytli im hospodársku pomoc, píše AFP. Úrady majú podľa prezidentových slov takisto zhodnotiť následky požiarov a pripraviť plány na obnovu.

Záplavy na juhu

Väčšinu požiarov v Rusku sa podľa DPA nepodarí uhasiť. Často sa šíria v odľahlých regiónoch a neohrozujú žiadne osídlenie alebo infraštruktúru. Nasadenie hasičských jednotiek v týchto lokalitách by podľa úradov bolo príliš drahé.

Kým ohňom ohrozované regióny dúfajú, že začne pršať, v iných oblastiach majú vody až príliš. Povodne hlási ruské čiernomorské pobrežie a Krymský polostrov. V Krasnodarskom kraji na juhu voda zaplavila viac ako 1 300 domov v najmenej 19 dedinách. Bez elektriny je vyše 100 000 obyvateľov. V letovisku Anapa museli do bezpečia prepraviť stovky ľudí. Evakuovali aj viacero prázdninových táborov s celkovo 900 deťmi.

Radovan Geist Čítajte viac Čas báť sa a čas konať
42 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #lesné požiare