Duda podpísal kontroverzný zákon o reštitúciách, Izrael hovorí o antisemitizme

Poľský prezident Andrzej Duda podpísal zákon, ktorý obmedzí nároky na nehnuteľnosti zhabané po druhej svetovej vojne, informovala agentúra AFP. Duda tak urobil aj napriek nesúhlasu zo strany Izraela a USA.

14.08.2021 21:14 , aktualizované: 15.08.2021 13:40
Andrzej Duda Foto:
Andrzej Duda
debata (12)

Izrael slovne odsúdil schválenie zákona a oznámil, že na protest povoláva z Poľska svojho vysoko postaveného diplomata.

Izraelský premiér Naftali Bennett podpísanie zákona Dudom označil za „hanebné rozhodnutie a pohŕdanie pamiatkou holokaustu“. Poľsko sa podľa jeho slov rozhodlo „aj naďalej škodiť tým, ktorí už všetko stratili“.

Ani sa nevracajte

Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid podľa svojich slov vedúcemu izraelskej diplomatickej misie vo Varšave (chargé d'affaires) prikázal, aby sa okamžite vrátil do Izraela na konzultácie. Nový izraelský veľvyslanec, ktorý mal do Varšavy ešte len odletieť, zostane podľa Lapida v Izraeli.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí takisto oznámilo, že poľskému veľvyslancovi v Izraeli – ktorí je v súčasnosti na dovolenke vo svojej domácej krajine – odporúča, aby sa do Izraela nevracal, píše AP.

„Poľsko dnes schválilo – a nie je to po prvý raz – nemorálny, antisemitský zákon,“ povedal Lapid.

Izraelský minister obrany Benny Ganc podľa AP pripomenul, že on sám je syn ľudí, ktorí prežili holokaust. Takisto vyjadril „hlboké znepokojenie“.

Zákon stanovuje 30-ročný časový limit na vznesenie námietok proti konfiškáciám majetku, ktorý má v mnohých prípadoch spojenie so židovskou komunitou. Tento majetok bol zhabaný najmä v období komunizmu a zákon preto väčšinu možných žiadostí účinne zablokuje, píše AFP.

Duda pre agentúru PAP vyjadril presvedčenie, že tento zákon ukončí obdobie „právneho chaosu“ a „reprivatizačnej mafie“. Legislatíva podľa poľskej vlády obnoví právnu istotu na trhu s nehnuteľnosťami a zabráni falošným nárokom.

Poľský parlament túto legislatívu prijal v stredu 11. augusta. Lapid a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken následne Dudu požiadali, aby ju nepodpísal.

Blinken je znepokojený

Poľsko TVN24 Čítajte viac Firma Discovery plánuje právne kroky v súvislosti s poľským mediálnym zákonom

Blinken vyjadril „hlboké znepokojenie“ a vyzval Poľsko, aby prijalo komplexný zákon upravujúci nároky na zabavený majetok.

V druhej svetovej vojne zahynulo šesť miliónov Poliakov, z toho polovica židovského pôvodu. Komunistické úrady po vojne znárodnili obrovské množstvo nehnuteľností, ktoré boli často opustené, pretože ich majitelia zahynuli alebo utiekli.

Po páde komunistického režimu v Poľsku v roku 1989 krajina neprijala dostatočne vyčerpávajúci reštitučný zákon podobne ako iné krajiny v strednej a východnej Európe, píše AFP, čo prinútilo jednotlivcov obrátiť sa v tejto veci na súdy.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #reštitúcie #Andrzej Duda