Výbuch cisterny v Libanone zabil 22 a zranil 79 ľudí

Pri výbuchu paliva v severnom Libanone zomrelo najmenej 22 ľudí a ďalších 79 utrpelo zranenia. Kým Červený kríž uviedol, že vybuchla cisterna s palivom, podľa libanonskej televízie MTV to bolo skladisko paliva.

15.08.2021 07:28 , aktualizované: 18:19
libanon, výbuch Foto:
22 ľudí zahynulo pri výbuchu cisternového vozidla v regióne Akkar nachádzajúcom sa na severe Libanonu.
debata (2)

Minister zdravotníctva televízii Al-Džazíra povedal, že sa vznietila palivová nádrž. MTV tiež informuje, že je niekoľko ľudí stále nezvestných. Krajina sa potýka s nedostatkom pohonných hmôt, na ich distribúciu dohliada armáda.

Červený kríž na twitteri uviedol, že explózia nastala v provincii Akkár na severe krajiny. V skoršom vyhlásení organizácie oznámila, že na mieste zasahujú záchranné tímy, ktoré odvážajú zranených a telá obetí do nemocníc. Príčiny výbuchu zatiaľ nie sú známe.

Na sociálnych sieťach sa objavilo video zachytávajúce plamene a krik ľudí v údajnom mieste výbuchu. Pravosť snímky podľa agentúry AFP zatiaľ nebolo možné overiť.

Libanon čelí hlbokej ekonomickej kríze, ktorá v posledných mesiacoch spôsobila kritický nedostatok palív. Vo štvrtok ľudia vyšli do ulíc na protest proti zrušeniu dotácií na pohonné hmoty.

Napádali autá

V sobotu libanonská armáda rozmiestnila vojakov na čerpacie stanice, kde sa tvoria dlhé fronty, pripomenula AFP. Nahnevaní ľudia podľa miestnych médií na niekoľkých miestach napadli nákladné autá s cisternami s palivom. Armáda v sobotu uviedla, že zhabala tisíce litrov neevidovaného benzínu a nafty.

Asi pred rokom nastal veľký výbuch v bejrútskom prístave, kde zničil jeho veľkú časť, rovnako ako okolité obytné domy. Vtedy zahynulo viac ako 190 ľudí a cez 6000 ich bolo zranených. Pozostalí hovoria o 218 obetiach. Detonáciu zrejme vyvolalo veľké množstvo vysoko výbušného dusičnanu amónneho, ktoré bolo v prístave roky nezabezpečené. Presné okolnosti výbuchu sú stále nejasné.

libanon bejrút Čítajte viac Libanon spomína na prvé výročie ničivého výbuchu v bejrútskom prístave
2 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Libanon