Pfizer, BioNTech a Moderna na vakcínach zarobili miliardy

Tržby farmaceutických firiem Pfizer, BioNTech a Moderna v najbližších rokoch zvýši podávanie tretej, takzvanej posilňovacej dávky ich vakcín proti ochoreniu COVID-19, očakávajú analytici a investori.

15.08.2021 12:38
moderna Foto:
Liekovka s vakcínou proti covidu od spoločnosti Moderna.
debata (237)

Firmy už niekoľko mesiacov tvrdia, že plne očkovaní ľudia zrejme budú potrebovať ešte jednu dávku ich vakcín, aby boli chránení aj naďalej a tiež aj proti novým variantom koronavírusu.

Vakcína / Očkovanie / Covid / Koronavírus / Čítajte viac ŠÚKL eviduje už 8-tisíc hlásení na nežiaduce účinky vakcín

Počet vlád, ktoré chcú starším ľuďom a tiež ľuďom so slabou imunitou aplikovať aj tretiu dávku, sa zvyšuje, už sa tak rozhodli Čile, Nemecko či Izrael. Jedným z dôvodov je i rýchle šírenie delta variantu nového koronavírusu.

Americká agentúra na kontrolu a reguláciu potravín a liekov FDA vo štvrtok (12. 8.) schválila použitie posilňovacej dávky od spoločností Pfizer a Moderna pre ľudí s oslabeným imunitným systémom.

Pfizer spoločne s nemeckým partnerom BioNTech a Moderna si na tržbách z predaja vakcín proti ochoreniu COVID-19 len v tomto a budúcom roku zabezpečili celkovo viac než 60 miliárd USD (51 miliárd eur). Analytici prognózujú v roku 2023 tržby ďalších viac než 6,6 miliardy USD pre Pfizer/BioNTech a 7,6 miliardy USD pre Modernu predovšetkým z predaja posilňovacích dávok ich vakcín. Nakoniec hodnota tohto trhu zrejme o niečo klesne, keďže sa zvýši konkurencia zo strany ďalších firiem.

igor matovič, očkovanie Čítajte viac ANKETA: Očkovacia lotéria o tisícky eur štartuje. Ako ju hodnotia ľudia z marketingu a kreatívci?
237 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #moderna #koronavírus #BioNTech/Pfizer