V Španielsku namerali rekordnú teplotu 47,4 stupňa

Na juhu Španielska v meste Montoro v sobotu namerali rekordnú teplotu 47,4 stupňa Celzia. Podľa agentúry AFP to uviedla tamojšia meteorologická stanica.

15.08.2021 16:09
horúčavy Foto:
Ľudia podľa vlny horúčav v španielskej Barcelone v nedeľu 15. augusta 2021.
debata

Padol tak rekord z 13. júla 2017 nameraný na rovnakom mieste v provincii Córdoba. Stredné a západné Stredomoria sužuje vlna horúčav, ktorá by mala pokračovať do začiatku budúceho týždňa.

Krátko potom namerali 46,9 stupňa na córdobskom letisku. Nad 45 stupňov Celzia dnes teplota vystúpila v niekoľkých španielskych regiónoch.

Teploty, ktoré výrazne prekračujú obvyklé hodnoty pre toto ročné obdobie, má podľa meteorológov na svedomí príliv veľmi horúceho vzduchu zo severnej Afriky v kombinácii so silným slnečným žiarením. V rokoch 2011 až 2020 zaznamenalo Španielsko dvakrát toľko vĺn horúčav ako v každom z predchádzajúcich troch desaťročí, upozorňuje AFP.

Vedci považujú opakované vlny horúčav za nepopierateľný dôsledok globálneho otepľovania. Domnievajú sa, že sa budú násobiť, predlžovať a zosilňovať.

Palermo / Sicília / Horúčavy / Teplo / Čítajte viac Na Sicílii namerali nový európsky teplotný rekord 48,8 stupňa Celzia
debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #horúčavy