Predčasné voľby v Kanade budú 20. septembra

Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že predčasné parlamentné voľby v krajine sa uskutočnia 20. septembra. Informovala o tom agentúra AP.

15.08.2021 19:07
Justin Trudeau Foto: ,
Kanadský premiér Justin Trudeau
debata (1)

Trudeau konanie volieb oznámil po tom, ako navštívil generálnu guvernérku Mary Simonovú, ktorá v Kanade zastupuje britskú kráľovnú Alžbetu II. Rozpustenie parlamentu a vyhlásenie volieb musí odobriť guvernérka.

Trudeauova Liberálna strana sa vo voľbách bude usilovať získať väčšinu kresiel v parlamente, píše AP. V predchádzajúcich voľbách v roku 2019 sa jej to nepodarilo a odvtedy Trudeau vedie menšinovú vládu. Pri presadzovaní legislatívy sa musí spoliehať na podporu iných parlamentných strán. V posledných mesiacoch sa v tejto súvislosti sťažoval na obštrukcie zo strany opozície.

kanada Čítajte viac V Kanade našli ďalších 160 neoznačených hrobov detí

Kanada v súčasnosti zažíva novú vlnu ochorenia COVID-19, ktorú spôsobil aj delta variant koronavírusu. Premiérova popularita podľa AP v porovnaní s minulosťou klesla, zvládanie pandémie zo strany jeho vlády je však považované za úspešné.

Viac ako 71 percent obyvateľov Kanady je proti covidu plne zaočkovaných a viac ako 82 percent dostalo aspoň prvú dávku. Vláda vynaložila miliardy na pomoc hospodárstvu počas lockdownov.

Trudeau sa dostal k moci v roku 2015, keď jeho Liberálna strana vo voľbách získala väčšinu z celkových 338 kresiel tamojšej Dolnej snemovne. Vo voľbách z roku z roku 2019 si však značne pohoršil, a to pre zverejnenie fotografií z večierku spred 20 rokov, na ktorých mal tvár zafarbenú na čierno. Odvtedy vedie menšinový kabinet.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #Justin Trudeau