Požiare v Grécku sú pod kontrolou, slovenskí hasiči sa vracajú domov

Riziko šírenia lesných požiarov v Grécku je stále veľmi vysoké, od soboty napočítali v krajine asi 50 nových ohnísk, informovala dnes agentúra DPA.

15.08.2021 21:27
hasiči Foto:
Slovenskí hasiči počas medzinárodnej spolupráce pri hasení požiarov v Grécku.
debata

Situácia sa ale výrazne zlepšila oproti predchádzajúcim dvom týždňom, a krajinu tak opúšťajú ďalšie zahraničné tímy, ktoré gréckym kolegom v boji s ohňom pomáhali. Na cestu domov sa v pondelok vydajú aj slovenskí hasiči, ktorí pôsobili týždeň na ostrove Evia.

„V Aténach sa uskutočnilo stretnutie gréckeho veliteľstva hasičov s veliteľmi zahraničných jednotiek vyslaných na pomoc v boji s požiarmi. Vzhľadom k tomu, že sa situácia stabilizuje, nie je potrebné ďalšie nasadenie zahraničných tímov,“ uviedli hasiči na sociálnej sieti. V nedeľu čistili techniku a vybavenie. V pondelok si zbalia tábor a vydajú sa na cestu domov.

Pri rozsiahlych lesných požiaroch v Grécku v predchádzajúcich dvoch týždňoch pomáhali hasiči z viac ako dvoch desiatok krajín. Dnes okrem Čechov odišiel domov napríklad aj rumunský hasičský tím. Naopak Nemci v Grécku zostávajú, uviedla DPA.

Podľa dnešných správ gréckej civilnej obrany sú všetky väčšie lesné požiare v krajine pod kontrolou. Viac hasičov ale zostáva stále na severe ostrova Evia, kde od začiatku augusta plamene zničili vyše 500 kilometrov štvorcových porastu.

Radovan Geist Čítajte viac Čas báť sa a čas konať

Dve obete

Lesné požiare, ktoré v predchádzajúcich dvoch týždňoch zasiahli najmä Peloponéz a ostrov Evia, boli najhoršími lesnými požiarmi v Grécku od roku 2007. Podľa Európskeho informačného systému o lesných požiaroch (EFFIS) pri nich od konca júla bolo zničených cez 100 900 hektárov vegetácia. V lete 2007 zničili v Grécku požiare cez 250 000 hektárov lesa a olivových hájov a zabili cez 80 ľudí. Kvôli terajším požiarom zomreli dvaja ľudia.

Grécko trápia lesné požiare každý rok, tie tohtoročné sú ale výnimočné, najmä kvôli veľmi vysokým teplotám. Tie v Grécku v predchádzajúcich dvoch týždňoch presahovali aj 40 stupňov Celzia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #hasiči #Požiare