Izraelská hraničná polícia počas nepokojov zastrelila štyroch Palestínčanov

Najmenej štyroch Palestínčanov zastrelili v pondelok príslušníci Izraelskej hraničnej polície počas nepokojov, ku ktorým došlo v utečeneckom tábore v meste Džanín na okupovanom západnom brehu Jordánu. Informovala o tom agentúra AFP.

16.08.2021 10:16
debata (1)

Izraelská hraničná polícia tvrdí, že na jej príslušníkov zaútočili pátrania po Palestínčanovi podozrivom z účasti na „teroristických“ aktivitách.

„Veľký počet ľudí spustil paľbu z krátkej vzdialenosti,“ uviedol hovorca izraelskej polície. „Príslušníci hraničnej polície opätovali paľbu teroristov a zneškodnili ich. V našich radoch nedošlo k obetiam,“ dodal.

V ostatných týždňoch došlo k viacerým potýčkam medzi izraelskými silami a Palestínčanmi na severe Predjordánska, väčšinou v mestách Džanín a Bajtá. Počas nich zahynulo viacero Palestínčanov a stovky utrpeli zranenia.

Obyvatelia Bajty protestujú už od mája proti ilegálne postavenej židovskej osade Evjatar. Izraelská vláda nariadila v júni evakuáciu tejto osady, naďalej ju však strážia vojaci, kým úrady rozhodnú, či ju povoliť. To by umožnilo židovským osadníkom vrátiť sa do Evjataru a žiť tam.

Palestínčania žijúci v Bajte sa zaviazali pokračovať s demonštráciami, kým sa z nelegálnej osady stiahnu aj vojaci.

Izrael obsadil západný breh Jordánu vo vojne v roku 1967. Odvtedy sa v tejto oblasti usídlilo takmer 700-tisíc Izraelčanov. Palestínčania považujú toto územie za základ svojho budúceho nezávislého štátu. Väčšina medzinárodného spoločenstva označuje židovské osady vybudované v tejto oblasti za nelegálne a za prekážku nastolenia mieru na Blízkom východe.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína