Po zemetrasení s vyše 1 400 obeťami zasiahla Haiti tropická búrka

Len dva dni po ničivom zemetrasení, ktoré zasiahlo karibský ostrov Haiti a podľa najnovších údajov si vyžiadalo 1419 obetí a okolo 6000 zranených, zasiahla krajinu tropická búrka Grace. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

16.08.2021 10:36 , aktualizované: 17.08.2021 13:11
Haiti / Les Cayes / Zemetrasenie / Foto: ,
Následky zemetrasenia v haitskom meste Les Cayes
debata

Na juhozápad krajiny, ktorý sobotňajšie otrasy postihli najviac, priniesla v pondelok večer miestneho času výdatné dažde a prudký vietor. Tamojší predstavitelia varovali, že v niektorých oblastiach môže spadnúť až 380 milimetrov zrážok. Lejak zaznamenali i v hlavnom meste Port-au-Prince. Zvýšilo sa tiež riziko zosuvov pôdy a záplav. Búrka sa v noci na utorok presunula z haitského polostrova Tiburon smerom na Jamajku a Kubu.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,2 zničilo vyše 7 000 domov a takmer 5000 poškodilo. Zhruba 30 000 rodín zostalo bez strechy nad hlavou. Poškodené boli i mnohé ďalšie budovy vrátane nemocníc, škôl, úradov či kostolov. Nemocnice v jednom z najviac postihnutých miest Les Cayes sú také preplnené, že pacienti musia ležať na chodbách, terasách či v halách.

K zemetraseniu došlo v juhozápadnej časti tejto krajiny, zhruba 160 kilometrov západne od husto obývanej metropoly Port-au-Prince, ktorá bola zničená aj pri silnom zemetrasení v roku 2010.

V meste Les Cayes, rovnako ako aj v iných ťažko postihnutých mestách na juhozápade Haiti, strávila v obavách pred dotrasmi po zemetrasení väčšina ľudí noc vonku pred svojimi obydliami, z ktorých mnohé sú poškodené či úplne zničené.

Šéf civilnej ochrany Jerry Chandler uviedol, že záchranári pokračujú v pátraní po možných preživších tejto katastrofy. Úrady rozsah škôd stále vyhodnocujú.

Situácia by sa podľa americkej Národnej meteorologickej služby (NWS) mohla v nasledujúcich hodinách zhoršiť, keďže podľa predpovedí by mala Haiti v pondelok večer alebo v utorok ráno zasiahnuť tropická búrka Grace. Hrozia tak prívalové dažde, ničivé povodne a následné zosuvy pôdy.

Nové silné zemetrasenie je ďalšou pohromou pre Haiti, kde pri ničivých otrasoch v roku 2010 zahynulo podľa odhadov vyše 200-tisíc ľudí.

Pomoc Haiti prisľúbili už Spojené štáty i mnohé ďalšie krajiny. Samantha Powerová, šéfka Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj (USAID), na Twitteri v nedeľu napísala, že 65-členný tím na Haiti prinesie „špecializované nástroje, vybavenie a medicínske zásoby na pomoc pri pátracích operáciách“.

Dominikánska republika susediaca s Haiti oznámila, že do postihnutej krajiny pošle 10-tisíc potravinových dávok a lekárske vybavenie. Pomoc poskytli i Kuba a Ekvádor a prisľúbili ju i Mexiko, Čile, Argentína, Peru a Venezuela.

haiti, zemetrasenie Čítajte viac Po silnom zemetrasení je na Haiti už 724 obetí a dvetisíc zranených
debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Haiti