Juhovýchodne od Atén vypukol rozsiahly lesný požiar

Juhovýchodne od Atén, v okolí obce Keratea, vypukol rozsiahly lesný požiar. Niekoľko dedín a osád úrady nariadili evakuovať, napísala grécka tlač. Na mieste zasahuje vyše 80 hasičov, ktorým pomáha zo vzduchu desiatka lietadiel a vrtuľníkov.

16.08.2021 14:36
požiar Foto:
Lesný požiar pri gréckej obci Markati, asi 60 kilometrov južne od Atén.
debata

Požiar sa rýchlo rozšíril kvôli silnému vetru a veľkému suchu, ktoré kvôli vysokým teplotám a malým zrážkam panuje v krajine. Podľa úradov je jedna žena nezvestná. Agentúra DPA cituje dvoch starostov z oblasti, podľa ktorých bol oheň založený úmyselne. Dym z požiarov je viditeľný aj z Atén. Ďalší požiar vypukol západne od Atén.

Úrady varovali obyvateľov pred vznikom požiarov. V štyroch regiónoch, a to vrátane Atiky, kde sa nachádzajú Atény, je vyhlásený veľmi vysoký stupeň výstrahy. V Grécku zhorelo od konca júla vyše 1000 kilometrov štvorcových pôdy, čo je polovica rozlohy Bratislavského kraja. Zhruba polovica tejto plochy pripadá na požiare na ostrove Evia. Podľa úradov v poslednom týždni vypuklo v krajine cez 600 lesných požiarov. Podľa vlády išli o najhoršiu situáciu za posledné desiatky rokov.

hasiči Čítajte viac Požiare v Grécku sú pod kontrolou, slovenskí hasiči sa vracajú domov

Teploty v Grécku klesli. Požiare sa podarilo dostať pod kontrolu či uhasiť vďaka rozsiahlej medzinárodnej pomoci. V Grécku zasahovali jednotky z viac ako 20 krajín, vrátane Slovenska. Väčšina zahraničných jednotiek z krajiny už odišla. Slovenskí hasiči vyrazili z Grécka v pondelok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Požiare