Američania pohrozili Talibanu silou, ak bude zasahovať do evakuácie

Americký generál Kenneth McKenzie, ktorý je šéfom Centrálneho velenia USA, sa v nedeľu stretol "zoči-voči" s vysokými predstaviteľmi Talibanu v katarskej Dauhe.

16.08.2021 14:53 , aktualizované: 17:11
kábul, letisko Foto:
Satelitný záber kábulského letiska ukazuje obrovské množstvo ľudí na pristávacej ploche.
debata (223)

Cieľom stretnutia bolo získať záruku, že militantné hnutie nebude zasahovať do evakuačných operácií americkej armády na kábulskom letisku v Afganistane.

Nemenovaný predstaviteľ americkej armády pre AP uviedol, že McKenzie dosiahol s talibmi dohodu o zriadení „dekonfliktného mechanizmu“. Ide o opatrenie, podľa ktorého môžu evakuačné operácie na letisku v Kábule pokračovať bez zasahovania zo strany militantného hnutia, ktoré v nedeľu obsadilo Kábul.

Zdroj, ktorý prehovoril pod podmienkou anonymity, ďalej uviedol, že McKenzie Talibanu pohrozil, že americká armáda bude v prípade potreby brániť letisko vojenskou silou.

Stopka lietadlám

Americká armáda ale už skôr pozastavila všetky evakuačné lety z kábulského letiska, aby uvoľnila letiskovú plochu, ktorú zaplavili afganskí civilisti snažiaci sa dostať z krajiny.

Podľa agentúry Reuters to uviedol vysokopostavený americký obranný predstaviteľ, rovnakú informáciu zverejnila aj televízia CNN.

Afganskú metropolu sa snažia opustiť tisíce ľudí po tom, čo ju v nedeľu obsadilo islamistické hnutie Taliban. Vojenskými lietadlami sú z medzinárodného letiska v Kábule evakuovaní tiež diplomati rady svetových krajín, vrátane Čechov a ich spolupracovníkov. Prvé české vojenské lietadlo, ktoré z Afganistanu prepravilo 46 Čechov a ich spolupracovníkov s rodinami, už dnes ráno pristálo v Prahe. Podľa ministerstva obrany ďalšie evakuačné lietadlo z Prahy odštartovalo po 11:00.

Afganistan / Taliban / Čítajte viac NYT: Evakuácia z Kábulu ukázala, že diplomati USA sú odtrhnutí od reality

Na jednej z videonahrávok z letiska je vidieť, ako sa dav afganských civilistov tiesni na mobilných schodoch pristavených k lietadlu, niektorí ľudia visia zo zábradlia. Podľa ďalšieho z videí sa niekoľko Afgancov zachytilo zvonku štartujúceho amerického vojenského lietadla, vo vzduchu sa ale neudržali a zrútili sa na zem.

Na kábulskom medzinárodnom letisku vládne od nedele chaos. Americkí vojaci sa ráno snažili zahnať Afgancov z dráhy paľbou do vzduchu. Agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov napísala, že na letisku zahynulo najmenej päť osôb – nie je ale jasné, či obete zomreli v tlačenici, alebo ich zabila streľba.

Dvaja mŕtvi

Neskôr časopis Newsweek informoval, že najmenej dvaja Afganci zahynuli, keď sa zachytení na vonkajšej strane amerického vojenského lietadla pokúsili opustiť Kábul. Obaja sa ale z veľkej výšky zrútili na zem.

Na videonahrávke zverejnenej afganskou spravodajskou agentúrou Asvaka News je vidieť, ako z lietadla po štarte z kábulského medzinárodného letiska padajú dva nezreteľné objekty. „Video ukazuje, ako z lietadla spadnú dvaja ľudia na obytné domy,“ komentovala agentúra 11-sekundovú nahrávku, ktorá už zaznamenala viac než milión vzhliadnutí.

„Miestni ľudia z blízkosti kábulského letisku tvrdia, že videli mladíkov, ktorí sa neudržali kolies lietadla a spadli na obytné domy. Jeden zo svedkov uviedol, že pri dopade obetí na zem bolo počuť hlasný, desivý zvuk,“ napísala agentúra na twitteri.

Iné video kolujúce na internete zachytáva údajne miestnych občanov, ako zbierajú telá obetí po ich zrútení na zem v kábulskej štvrti Chajr Chon.

Pokoj v Kábule

Na rozdiel od kábulského letiska je situácia v centre mesta pokojná, hlási štáb britskej televízie BBC, ktorý nakrúca v hlavnom meste. Bojovníci Talibanu sú však „na každom rohu“ a dohliadajú na poriadok. Talibovia obsadili kontrolné stanovištia miestnej polície a armády. Po novom riadia premávku oni a taktiež prehľadávajú vozidlá, ktoré predtým patrili mužom zákona alebo príslušníkom armádnych jednotiek.

„V centre mesta je normálny život. Doprava je však oveľa redšia ako v nedeľu. Väčšina obchodov je zatvorená. Ľudia vyzerajú oveľa pokojnejšie ako včera, keď boli všetci v napätí,“ opísal situáciu v Kábule videoreportér BBC Malik Mudasír.

Kábulské ulice boli v pondelok ráno vyľudnené, väčšina ľudí sa skrývala doma. Obchody a menšie podniky v niektorých štvrtiach nechali stiahnuté rolety. Diplomatická štvrť blízko medzinárodného letiska bola prakticky opustená.

223 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #evakuácia #Kábul