Washington odstrihol Taliban od miliárd dolárov

Hnutie Taliban nebude mať prístup k finančným rezervám, ktoré drží afganská centrálna banka v USA. S odkazom na vyjadrenie nemenovaného vysoko postaveného činiteľa administratívy prezidenta Joea Bidena to napísala agentúra AFP s tým, že väčšina rezerv banky je uložená mimo Afganistanu.

16.08.2021 17:38
taliban, palác Foto:
Bojovníci hnutia Taliban po obsadení Prezidentského paláca v Kábule. Druhý zľava je osobný strážca afganského prezidenta Ašrafa Ghaního, ktorý krajinu opustil.
debata (141)

„Aktíva centrálnej banky, ktoré má afganská vláda uložená v Spojených štátoch, nebudú k dispozícii Talibanu,“ povedal americký činiteľ.

taliban Čítajte viac Taliban sa zmocnil amerických zbraní. Krajine hrozí občianska vojna

AFP s odkazom na informovaný zdroj uviedla, že väčšina finančných rezerv afganskej centrálnej banky nie je v Afganistane, nespresnil však, aká ich časť je v USA.

Podľa údajov Medzinárodného menového fondu (MMF) predstavovala hrubá výška rezerv afganskej centrálnej banky na konci tohtoročného apríla asi 9,4 miliardy dolárov.

V Afganistane sa cez víkend chopilo moci povstalecké hnutie Taliban, ktoré v posledných dňoch rýchlo získavalo kontrolu nad čoraz väčšou časťou krajiny. V nedeľu povstalci ovládli metropole Kábul a prezident Ašraf Ghanou utiekol z krajiny. Americké činiteľa podľa médií rýchly úspech Talibanu zaskočil.

kábul, letisko Čítajte viac Američania pohrozili Talibanu silou, ak bude zasahovať do evakuácie
141 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Taliban