Bieloruský aktivista, ktorý sa na súde pokúsil o samovraždu, dostal 8,5 roka väzenia

Bieloruský opozičný aktivista Scjapan Latypav, ktorý sa na začiatku júna priamo v súdnej sieni pri prerokúvaní svojho prípadu pokúsil spáchať samovraždu, si dnes vypočul rozsudok. Podľa mimovládnej organizácie na ochranu ľudských práv Vjasna mu súd vymeral 8,5 roka väzenia.

16.08.2021 17:38
Scjapan Latypav Foto:
Scjapana Latypava odnášajú zo súdnej siene, kde sa pokúsil o samovraždu. Archívny záber.
debata (11)

Latypav čelil obvineniam z organizovania nepokojov, kladenia odporu polícii a tiež podvodu. Bielorus obvinenia odmietol a svoj prípad označil za politicky motivovaný.

Štyridsaťjedenročný Latypav si na začiatku júna počas súdneho pojednávania zarazil do hrdla prepisovačku. Urobil tak vo chvíli, keď na súde svedčil jeho otec. Pred týmto gestom sa sťažoval na podmienky vo väzení a otca informoval o policajných vyhrážkach, že ďalším terčom prenasledovania sa stanú jeho blízki, ak neprizná svoju vinu.

Súd bol následne odročený a Latypav prevezený do nemocnice, kde podstúpil operáciu. Ešte tú istú noc ho dozorcovia previezli späť do väzobnej väznice, uviedla organizácia Vjasna.

Bieloruské úrady verdikt podľa agentúry Reuters zatiaľ nekomentovali, hovorkyňa súdu uviedla, že inštitúcia vyhlásenie k jeho prípadu čoskoro zverejní. Obhajoba označila obvinenia za nepodložené. V prípade obvinenia z podvodu všetci svedkovia na súde uviedli, že firma, pre ktorú Latypav pracoval, poskytovala profesionálne služby, uviedla Vjasna na svojom webe. Latypav v pondelok dostal okrem mnohoročného väzenia tiež pokutu vo výške 8700 bieloruských rubľov (takmer 3000 eur), poznamenala Vjasna.

Polícia Latypava zatkla vlani v septembri pri zásahu proti demonštráciám, ktoré vypukli vo východoeurópskej krajine po sporných prezidentských voľbách. Bezpečnostné zložky ho podľa opozičného denníka Naša Niva zadržali vo chvíli, keď sa dožadoval mien policajtov, ktorí prišli do jednej štvrti v Minsku premaľovať opozičné graffiti. Organizácia Vjasna ho považuje za jedného zo stoviek politických väzňov režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

Bielorusko zažilo po minuloročných voľbách obrovské protesty proti režimu dlhoročného autoritárskeho vodcu krajiny, ktorý podľa oficiálnych výsledkov vo volebnom zápolení znova zvíťazil. Podľa opozície, Európskej únie a niektorých krajín boli výsledky volieb sfalšované. Státisíce Bielorusov vyrazili do ulíc protestovať, bezpečnostné zložky však demonštrácie postupne potlačili, zomrelo pritom niekoľko ľudí a desiatky tisíc osôb polícia zadržala.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko