Merkelová: Misia v Afganistane nebola tak úspešná, ako sa očakávalo

Misia v Afganistane nebola tak úspešná, ako sa očakávalo, vyhlásila v pondelok nemecká kancelárka Angela Merkelová. Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona sa z Afganistanu nesmie znova stať útočisko pre teroristov. Informovala o tom agentúra AFP. Rýchle politické zmeny v Afganistane sledujú aj v Európskom parlamente.

16.08.2021 21:47 , aktualizované: 23:26
Afganistan taliban Foto: ,
Talibanská vlajka v afgánskom meste Ghazní.
debata (76)

Misii NATO pod vedením USA sa podľa nemeckej kancelárky podarilo teroristickej skupine al-Káida zabrániť, aby zopakovala útoky, aké 11. septembra 2001 zasiahli Spojené štáty, píše AFP. Merkelová pôsobenie medzinárodných síl v Afganistane označila za „sklamanie“, napísala agentúra DPA.

Kancelárka pripomenula, že militantné hnutie Taliban opätovne získalo kontrolu nad celou krajinou. „To je nadmieru trpký vývoj situácie,“ povedala. Z pôsobenia v Afganistane je podľa Merkelovej potrebné „poučiť sa“.

Ochrana pred prílevom migrantov

Afganistan by sa nemal znova stať „útočiskom pre teroristov“, vyhlásil v pondelok francúzsky prezident Macron. „Toto je kľúčové pre medzinárodnú bezpečnosť a mier,“ povedal Macron. Francúzsko podľa jeho slov urobí všetko pre to, aby Rusko, USA a Európa „účinne spolupracovali“, pretože majú rovnaké záujmy.

Európska únia podľa Macrona vytvorí iniciatívu s cieľom chrániť členské krajiny pred prílevom migrantov z Afganistanu.

čaputová Čítajte viac V Afganistane hrozí podľa Čaputovej masívne porušovanie ľudských práv

Lavrov telefonoval s Blinkenom

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok telefonoval so svojím náprotivkom z USA Antonym Blinkenom a hovorili o situácii v Afganistane, informovala agentúra TASS. Lavrov a Blinken sa dohodli na tom, že budú pokračovať v spoločných rokovaniach s Čínou, Pakistanom, OSN a ďalšími krajinami s cieľom pomôcť dialógu v Afganistane.

„Sergej Lavrov informoval kolegu o tom, ako Rusko hodnotí situáciu, aj o kontaktoch ruského veľvyslanectva s predstaviteľmi všetkých hlavných politických síl v Afganistane v záujme zabezpečenia stability a právneho poriadku (v krajine),“ píše sa vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie, podľa ktorého Blinken informoval Lavrova o „krokoch, ktoré prijíma americká administratíva v súvislosti s evakuáciou pracovníkov veľvyslanectva USA v Kábule, a o riešení neodkladných humanitárnych ú­loh“.

O situácii v Afganistane Lavrov v pondelok v telefonickom rozhovore diskutoval aj s čínskym ministrom zahraničných vecí Wangom I.

taliban, palác Čítajte viac Washington odstrihol Taliban od miliárd dolárov

Útlak afganských žien

Prebratie moci hnutím Taliban v Afganistane pre afganské ženy a dievčatá znamená systémový a brutálny útlak vo všetkých aspektoch ich života. Uviedla to v pondelok predsedníčka výboru Európskeho parlamentu (EP) pre práva žien a rodovú rovnosť Evelyn Regnerová.

Rýchle politické zmeny v Afganistane spôsobené vojenskými úspechmi Talibanu a prevzatím moci po obsadení Kábulu sledujú aj v Európskom parlamente. Podľa šéfky výboru pre práva žien a rodovú rovnosť je návrat radikálneho moslimského hnutia k moci zlou správou pre miestne ženy. „Tým, že Taliban prevzal kontrolu nad Kábulom, začala sa nová vláda teroru pre ľudí žijúcich v Afganistane. Pre afganské ženy a dievčatá to znamená systémový a brutálny útlak vo všetkých aspektoch ich života. V oblastiach kontrolovaných Talibanom boli ženské univerzity zatvorené, dievčatám je odopieraný prístup k vzdelaniu a ženy sú predávané ako sexuálne otrokyne,“ upozornila rakúska europoslankyňa.

Podľa jej slov EÚ nesmie zatvárať oči pred humanitárnou krízou, ktorá sa v konkrétnej rovine dotkne žien a dievčat v Afganistane. „Všetky členské štáty EÚ musia spolupracovať na zabezpečení bezpečného odchodu z krajiny pre kohokoľvek, kto sa ocitne v nebezpečenstve. Všetky ďalšie rokovania musia zaručiť bezpečnosť a spokojnosť afganských žien a dievčat,“ uviedla Regnerová v správe pre médiá.

Biden Čítajte viac USA dali afganskej armáde všetky šance proti Talibanu, prehovoril Biden k národu

Afganské militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu vstúpilo do metropoly Kábul, kde jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol do Uzbekistanu.

Z Kábulu sa v súčasnosti snažia dostať tisícky ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Angela Merkelová #Emmanuel Macron