USA dali afganskej armáde všetky šance proti Talibanu, prehovoril Biden k národu

Americký prezident Joe Biden v pondelok počas svojho príhovoru k národu povedal, že Spojené štáty dali afganskej armáde "všetky šance" proti hnutiu Taliban. Zdôraznil, že USA budú "v prípade potreby konať rýchlo" proti terorizmu v Afganistane. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

16.08.2021 22:44 , aktualizované: 22:55
Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden prehovoril k národu o situácii v Afganistane. 16. augusta 2021.
debata (71)

Šéf Bieleho domu dodal, že si „pevne stojí za rozhodnutím“ stiahnuť americké sily z tejto blízkovýchodnej krajiny. Podľa jeho slov „budovanie národa“ v Afganistane nebolo nikdy cieľom Američanov. Biden zároveň pripustil, že kolaps tejto krajiny a postup Talibanu je rýchlejší, než očakával.

„Vždy som vám Američanom sľuboval, že k vám budem úprimný. Pravdou je, že sa toto odvíjalo rýchlejšie, než sme predpokladali. Dali sme im (Afgancom) všetky šance, aby si sami určili budúcnosť. Nemôžeme im dať aj vôľu bojovať za túto budúcnosť,“ povedal americký prezident.

Biden v príhovore z Bieleho domu tiež pohrozil „ničivou“ reakciou, ak Taliban zaútočí na americké záujmy.

Zároveň prezident prisľúbil, že prístup k ženám a dievčatám v Afganistane za vlády fundamentalis­tického hnutia Taliban bude preňho prvoradou politickou otázkou.

„Budeme naďalej presadzovať základné práva afganského ľudu, žien a dievčat,“ uviedol Biden v príhovore, odvysielanom v televízii, po tom, čo Taliban prevzal moc v Afganistane.

taliban, palác Čítajte viac Washington odstrihol Taliban od miliárd dolárov
71 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban