V Moskve odsúdili ďalšiu Navaľného spolupracovníčku

Moskovský súd v pondelok podmienečne odsúdil na 1,5 roka ďalšieho zo spojencov uväzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného. Kiru Jarmyšovú, hovorkyňu a blízku spolupracovníčku 45-ročného politika, uznal vinnou z podnecovania ľudí k porušovaniu obmedzení súvisiacich s pandémiou koronavírusu tým, že ich v januári pozývala k účasti na nepovolených protestoch.

16.08.2021 23:15
kira jarmyšová Foto: ,
Kira Jarmyšová.
debata (9)

Jarmyšová dostala od súdu zákaz zúčastňovať sa na hromadných podujatiach, cestovať mimo Moskvy a do odľahlých oblastí alebo sa pohybovať bez informovania orgánov činných v trestnom konaní. Jarmyšová sa tiež bude musieť raz za mesiac prihlásiť na polícii. Jej právnička Veronika Poľakovová uviedla, že sa proti rozhodnutiu súdu odvolá.

Pred necelými dvomi týždňami pre tie isté obvinenia odsúdili na 18 mesiacov podmienečne a s podobnými obmedzeniami aj ďalšiu Navaľného spolupracovníčku Ľubov Soboľovú. Pred desiatimi dňami uznali vinným v tomto prípade aj Navaľného brata Olega, ktorému udelili ročný podmienečný trest.

Prípad proti viacerým spojencom Navaľného sa začal krátko po celonárodných protestoch proti jeho zatknutiu a uväzneniu, ktoré 23. januára otriasli Ruskom. Najznámejšieho kritika ruského prezidenta Vladimira Putina zadržali 17. januára po jeho návrate z Nemecka. Navaľnyj sa tam liečil päť mesiacov z následkov otravy nervovoparalytickou látkou typu novičok. Začiatkom februára Navaľného odsúdili na dva roky a osem mesiacov väzenia pre porušenie pravidiel podmienečného odsúdenia počas zotavovania sa v Nemecku. Podmienečný trest dostal v roku 2014 na základe obvinenia zo sprenevery.

Podľa Navaľného spojencov sú najnovšie kroky nasmerované k tomu, aby jeho spolupracovníci nemohli kandidovať vo voľbách a prezident Putin si mohol na ďalšie roky upevniť svoju moc.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexej Navaľnyj