Nemci evakuovali z Kábulu 7 ľudí, mohli až 116. Na druhýkrát boli úspešnejší

V rámci prvého z plánovaných evakuačných letov nemeckej armády sa v pondelok večer dostalo z Kábulu iba sedem ľudí, hoci v transportnom lietadle typu Airbus A400M bolo miesto pre 116 osôb.

17.08.2021 13:45 , aktualizované: 15:22
kábul Foto:
Afganci čakajúci na kábulskom letisku na evakuáciu. Muž v strede drží doklad o tom, že pracoval pre americkú armádu.
debata (35)

Na palube sa podľa DPA nachádzalo päť Nemcov, jeden občan inej krajiny EÚ a jeden Afganec. Dôvodom bol chaos a neprehľadná situácia na letisku v afganskej metropole. S odvolaním sa na rezort nemeckej diplomacie o tom v utorok informovali agentúry DPA a Reuters.

Na evakuáciu pritom čakalo podľa médií okolo 60 zamestnancov veľvyslanectva, 88 ďalších ľudí s nemeckým občianstvom a tiež Afganci, ktorí pracovali pre nemeckú armádu a nemecké úrady. Nikto z nich sa ale na letisko nedostal.

Nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová pre nemecký verejnoprávny telerozhlas ARD v utorok uviedla, že Airbus A400M priletel v pondelok večer na kábulské letisko za „veľmi náročných podmienok“. „Situácia na letisku je veľmi chaotická, nebezpečná a zložitá. Mali sme veľmi málo času, takže na palubu lietadla sme brali iba ľudí, ktorí už boli na mieste,“ povedala ministerka.

Podľa nemeckého ministerstva zahraničných vecí sa okrem siedmich evakuovaných osôb ostatným nemeckým občanom i ďalším osobám nachádzajúcim sa v Kábule nepodarilo bez ochrany nemeckých vojakov dostať na letisko. Ako uvádza DPA, lietadlo muselo z Kábulu odletieť krátko po svojom pristátí a evakuované osoby nebolo možné dostať na letisko pred jeho príchodom.

V poradí druhé evakuačné lietadlo nemeckej armády pristálo v Kábule v utorok. Krampová-Karrenbauerová sľúbila v reakcii na kritiku lepšie využitie kapacít vojenských strojov. „Vezmeme každého, kto sa do lietadla vojde,“ povedala. Dodala, že miesta v nemeckých lietadlách sú nielen pre nemeckých občanov a spolupracovníkov Nemecka, ale aj občanov spojeneckých krajín.

Podľa informácií denníka Bild toto druhé evakuačné lietadlo už zobralo na palubu 120 ľudí.

Hanba pre západ

Chaotické scény z kábulského letiska, na ktoré prišli tisíce ľudí v nádeji, že sa im podarí utiecť z Afganistanu, sú hanbou pre Západ. V utorok to v Berlíne povedal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, informovali nemecké médiá.

Afganistan / Taliban / Čítajte viac Taliban vyhlásil amnestiu pre predstaviteľov vlády a pozval ženy do vlády

„Zábery dokumentujúce zúfalstvo (miestnych ľudí) na letisku v Kábule sú pre politický Západ zahanbujúce,“ vyhlásil Steinmeier. Situáciu po ovládnutí krajiny militantným hnutím Taliban označil za „ľudskú tragédiu, za ktorú sme spoluzodpovední, a zlom v politike, ktorý nami otrasie a zmení svet,“ cituje hlavu štátu denník Der Tagesspiegel.

„Nemecko musí urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby dostalo do bezpečia našich krajanov a všetkých Afgancov a Afganky, ktorí im mnoho rokov pomáhali,“ zdôraznil Steinmeier. Vyzval na poskytnutie pomoci pre tých, „ktorým hrozí násilie alebo smrť vrátane mnohých odvážnych žien“.

Zásadné otázky

Steinmeier sa tiež vyslovil za zásadnú diskusiu o zahraničnej politike Nemecka. „Neúspech nášho dlhoročného úsilia vybudovať v Afganistane stabilnú a udržateľnú spoločnosť vyvoláva zásadné otázky o minulosti a budúcnosti našej zahraničnej politiky a vojenskej angažovanosti – trpké otázky, na ktoré musíme odpovedať úprimne a dôkladne, nie rýchlo.“ Rýchly rozpad afganskej vlády a jej bezpečnostných zložiek, ako aj prevzatie moci Talibanom bez odporu, „bude dlho vrhať tieň (na Afganistan)“, uviedol.

Počas 20-ročnej misie NATO vedenej Spojenými štátmi slúžilo v Afganistane dovedna 150 000 nemeckých vojakov – po USA išlo o najpočetnejší kontingent. Posledných príslušníkov ozbrojených síl stiahol Berlín z Afganistanu koncom júna.

korčok Čítajte viac Slovensku sa nedarí získať povolenie na pristátie špeciálu v Kábule
35 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Taliban #Afganista #Kábul #Frank-Walter Steinmeier