Američania z Kábulu evakuovali rekordných 640 ľudí. Naraz

Americké vojenský stroj C-17 Globemaster III šťastne z afganského Kábulu do Kataru evakuoval neuveriteľných 640 ľudí.

17.08.2021 16:03 , aktualizované: 16:20
debata (180)
zväčšiť Záber, ktorý obletel svet. 640 Afgancov... Foto: SITA/AP, Capt. Chris Herbert
evakuácia afganistan lietadlo Záber, ktorý obletel svet. 640 Afgancov natlačených v americkom vojenskom lietadle C-17 Globemaster III po vzlietnutí z Kábulu.

Informoval o tom web DefenseOnes tým, že odlet stroja sa uskutočnil ešte v nedeľu večer.

Podľa webu ide o najväčší počet ľudí, aký sa kedy do stroja C-17 zmestil. Masívne vojenské lietadlo, ktoré USA a západní spojenci používajú už tri dekády, má maximálnu vzletovú hmotnosť 265 ton. Oficiálne sa do tohto lietadla zmestí 102 výsadkárov alebo 134 vojakov.

kábul Čítajte viac Nemci evakuovali z Kábulu 7 ľudí, mohli až 116. Na druhýkrát boli úspešnejší

9-tisíc denne

Americké vojenské lietadlá by mohli po prílete dodatočných jednotiek prepravovať z Kábulu 5 000 až 9000 ľudí denne. V rozhovore s televíziou CNN to povedal hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby.

Tiež informoval, že v Afganistane zostáva odhadom 5 000 až 10 000 Američanov a že na troch vojenských základniach v USA by mohlo byť ubytovaných až 22 000 afganských spolupracovníkov a ich rodinných príslušníkov.

Americká armáda posilňuje prítomnosť na kábulskom medzinárodnom letisku po tom, čo v nedeľu do afganskej metropoly vstúpili bojovníci hnutia Taliban, ktoré prevzalo kontrolu prakticky nad celou zemou. Na letisku zavládol chaos, keď sa davy ľudí snažili dostať k lietadlám, a nakrátko boli pozastavené aj vojenské lety. Spojené štáty avizovali, že pre zabezpečenie evakuačných operácií chcú mať na mieste 6000 vojakov.

Michail Gorbačov Čítajte viac Gorbačov: Invázia do Afganistanu bola zlý nápad, Američania by sa mali poučiť

Na plné obrátky

Kirby uviedol, že aktuálne americký kontingent má asi 3 500 vojakov. Akonáhle dorazia ďalšie posily a USA všetko „rozbehnú na plné obrátky“, domnieva sa že armáda bude schopná každý deň z Kábulu evakuovať tisíce ľudí. „A to je len vojenská stránka. Chceme, aby komerčné časť letiska tiež zostala otvorená,“ pokračoval Kirby.

Komerčnú prevádzku ale v Kábule prerušili už v nedeľu a Kirby neuviedol, že by sa situácia medzitým vrátila do normálu. V posledných 24 hodinách vraj Američania z afganskej metropoly prepravili 700 až 800 ľudí.

Afganistan / Taliban / Čítajte viac Taliban vyhlásil amnestiu pre predstaviteľov vlády a pozval ženy do vlády

Na odlet z Afganistanu pritom zrejme čakajú desaťtisíce amerických občanov, afganských spolupracovníkov USA a ich rodinných príslušníkov. Televízii MSNBC Kirby povedal, že americká vláda sa ich v nasledujúcich týždňoch pokúsi zo zeme evakuovať čo najviac. „Budeme schopní nájsť miesto na amerických základniach a na troch základniach tu v Afganistane až pre 22 000 ľudí v ďalších niekoľkých týždňoch. Ak bude potreba zájsť ďalej, tak to rozhodne urobíme,“ dodal v rozhovore na CNN.

V Afganistane bolo dnes podľa jeho „najlepšieho odhadu“ 5000 až 10 000 amerických občanov. S vlastným odhadom počtu Afgancov, ktorí majú nárok na evakuáciu, Kirby neprišiel. Podľa amerických médií boli do amerických operácií v Afganistane v uplynulých dvadsiatich rokoch zapojené desaťtisíce, ak nie stotisíce miestnych obyvateľov.

180 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #Taliban #evakuácia #Kábul