Česká pomoc Slovensku: Z Kábulu evakuovalo štyroch Afgancov

Z afganskej metropoly Kábul v stredu popoludní odštartoval tretí evakuačný špeciál českej armády. Na jeho palube je 62 pasažierov vrátane štyroch Afgancov, o ktorých prevoz požiadalo Slovensko. Na sociálnej sieti Twitter o tom informoval český minister obrany Lubomír Metnar.

17.08.2021 20:03 , aktualizované: 18.08.2021 15:33
ČR česko afganistan Foto:
debata (30)

„Tretí evakuačný let je na ceste do Prahy! Na palube je 62 pasažierov vrátane štyroch Afgancov, o ktorých prepravu nás požiadali kolegovia zo Slovenska. Skvelá práca!“ napísal Metnar.

Český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek prostredníctvom Twitteru doplnil, že na palube lietadla „sú napríklad afganskí tlmočníci s deťmi a tiež držitelia trvalého pobytu v ČR… Veľká vďaka všetkým za obrovské nasadenie,“ napísal Kulhánek.

Predchádzajúci evakuačný let českej armády pristál v Prahe v utorok večer. Na jeho palube bolo podľa televízie ČT24 celkovo 87 pasažierov. Boli medzi nimi aj Česi, vrátane veľvyslanca Jiřího Balouna. Z Afganistanu tak odišli všetci českí zamestnanci tamojšieho zastupiteľstva, pripomenula ČT24.

Prvý český evakuačný let priviezol z Afganistanu v pondelok ráno do ČR 46 Čechov a ich spolupracovníkov s rodinami.

evakuácia afganistan lietadlo Čítajte aj Američania z Kábulu evakuovali rekordných 640 ľudí. Naraz

Aj veľvyslanca

Druhý evakuačný let z Afganistanu odletel len v utorok večer. „Ďalší Airbus z Kábulu je bezpečne vo vzduchu. Okrem vojakov a veľvyslanca vezieme tiež ďalších spolupracovníkov, ktorí nám v Afganistane pomáhali, aj s ich rodinnými príslušníkmi. Naši vojaci si zaslúžia úctu a poďakovanie. Išli za hranice svojich možností, aby na palubu špeciálu dostali, čo najviac ľudí," uviedol český minister obrany Lubomír Metnar na sociálnej sieti Twitter.

Český premiér Andrej Babiš uviedol pre Radio Z, že na palube boli aj dvaja Poliaci, a podľa českého ministra zahraničných vecí Jakuba Kulhánka aj niekoľko detí.

Česká armáda okrem toho upozornila, že prichádzajúcim afganským tlmočníkom nepomáha iba evakuáciou. „V Česku pre nich zaisťujeme ubytovanie, stravovanie, zdravotnú starostlivosť a psychologickú podporu. Oni pomáhali nám a teraz my pomáhame im!“ píše sa v príspevku armády ČR na Twitteri.

O integrácii evakuovaných Afgancov sa podľa Babiša bude hovoriť až potom, ako sa rozhodnú, čí chcú ostať v Česku.

Ivan Korčok Čítajte aj Korčok: Situácia v Afganistane je zlomová aj pre medzinárodné spoločenstvo
30 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Česko