Nemecká vláda odklepla obrí balík pomoci po povodniach

Nemecká vláda kancelárky Angely Merkelovej schválila fond obnovy po júlových tragických záplavách v objeme 30 miliárd eur.

18.08.2021 12:58
Nemecko počasie povodne obete škody Foto: ,
Zaplavené autá na ceste v nemeckom Erftstadt v spolkovej krajine Porýnie-Falcko po mohutných záplavách.
debata

Financovaná z neho bude nielen rekonštrukcia poničenej infraštruktúry, ale aj oprava súkromných domov. Spolkový snem, ktorý musí vznik fondu potvrdiť, už oznámil, že sa kvôli prvému čítaniu mimoriadne zíde za týždeň 25. augusta. Konečné hlasovanie sa očakáva začiatkom septembra, teda ešte pred parlamentnými voľbami, ktoré sú vypísané na 26. septembra.

Fond poslúži k obnove infraštruktúry, podnikov i súkromných domov. Podmienkou čerpania peňazí bude nemožnosť využiť na financovanie iné zdroje, napríklad poistné plnenie. Vláda sľubuje preplácanie až 80 percent nákladov na rekonštrukciu bývania, vo výnimočných prípadoch aj uhradenie celej čiastky. Podniky si budú môcť pol roka nárokovať až 80 percent ušlého zisku.

Nemecko - zaplavené autá 2021 Čítajte viac Zaplavené autá z Nemecka mieria do aukcie. Nekúpite?

Vláda očakáva, že fond ešte v tomto roku vyplatí na obnovu 16 miliárd eur. Financovanie je rozdelené tak, že o 28 miliárd sa rovným dielom podelia spolková vláda so spolkovými krajinami. Zostávajúce dve miliardy eur budú výdavky spolkovej vlády na zničený spolkový majetok. Financovanie bude zabezpečené z príjmov dane z obratu pre obdobie presahujúce 30 rokov.

Masívne záplavy, ktoré v júli postihli predovšetkým západ Nemecka, si vyžiadali okolo 190 obetí. Enormný boli aj materiálne škody, Severné Porýnie-Vestfálsko je odhaduje na viac ako 13 miliárd eur a s najmenej rovnakou sumou počíta aj susedné Porýnie-Falcko. Menšie škody hlásia i ďalšie spolkové krajiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #záplavy