Talibovia strieľali do demonštrantov v Džalalabade, zabili troch ľudí

Najmenej traja ľudia prišli v stredu o život a viac ako desať ďalších utrpelo zranenia v afganskom meste Džalalabad, kde príslušníci hnutia Taliban spustili streľbu na demonštrantov.

18.08.2021 14:33 , aktualizované: 17:17
Afganistan USA evakuácia bilancia plány Foto: ,
Bojovníci islamistického hnutia Taliban hliadkujú v kábulskej štvrti Wazír Akbar Chán 18. augusta 2021.
debata (108)

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch očitých svedkov. Protest viedli mladí ľudia, zúčastnili sa ho však všetky vekové kategórie, píše CNN.

Príslušníci Talibanu podľa svedkov strieľali na osoby, ktoré niesli afganskú vlajku.

Desiatky ľudí sa v stredu zhromaždili v meste Džalalabad na východe Afganistanu, aby vztýčili afganskú vlajku, napísala agentúra AP. Afganistan si vo štvrtok 19. augusta pripomína výročie nezávislosti od Británie z roku 1919. Demonštranti stiahli zástavu vztýčenú Talibanom.

taliban Čítajte viac Tajné služby varovali pred kolapsom afganskej armády už v júli

Videozáznam zhotovený miestnymi médiami podľa AP zachytáva, ako príslušníci Talibanu strieľajú do vzduchu a útočia na ľudí obuškami s cieľom rozohnať dav. Reportér miestnej tlačovej agentúry pre AP uviedol, že Taliban zaútočil aj na novinárov, ktorí sa snažili nepokoje spravodajsky pokrývať.

Protesty namierené proti Talibanu sa v stredu konali aj v afganských mestách Chóst a Kúnar na východe krajiny, napísala stanica BBC.

Bojovníci Talibanu obsadili v nedeľu afganské hlavné mesto Kábul a zvrhli vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a alianciou NATO. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z krajiny.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #demonštrácia #Džalálábád