V tlačenici pred kábulským letiskom sa zranilo 17 ľudí

Sedemnásť ľudí dnes utrpelo zranenia v tlačenici pred medzinárodným letiskom v afganskej metropole Kábule. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na bezpečnostného predstaviteľa NATO.

18.08.2021 14:44
taliban Foto:
Ľudia čakajúci na vstup na kábulské letisko.
debata (13)

Po obsadení väčšiny Afganistanu islamistickým hnutím Taliban sa z krajiny snažia utiecť tisíce ľudí.

Podľa predstaviteľa NATO nie sú správy o tom, že by bojovníci Talibanu použili proti davu na kábulskom letisku násilie. Civilisti boli vyzvaní, aby sa prestali okolo letisko zhromažďovať, ak nemajú pas a vízum, ktoré by im umožnili odlet z krajiny.

ide o pravdu, Jozef Lenč Čítajte viac Lenč: Taliban sa poučil z minulosti, snaží sa prezentovať v lepšom svetle

Vojenskú časť kábulského letiska spravuje americká armáda, ktorá dohliada na evakuáciu cudzincov a ich afganských spolupracovníkov z Afganistanu. Civilnú časť medzinárodného letiska má už pod kontrolou Taliban. Jeho členovia kontrolujú pri bráne dokumenty prichádzajúcich, dovnútra púšťajú podľa agentúry AP len málo pasažierov. Podľa agentúry DPA komerčné lety zatiaľ neboli obnovené.

Telesné pozostatky na podvozku

Letectvo Spojených štátov (USAF) vyšetruje nález ľudských ostatkov v podvozku evakuačného lietadla, ktoré v nedeľu odletelo z Kábulu a neskôr pristálo v Katare.

Počas odletu transportného lietadla typu C-17 Globemaster z Medzinárodného letiska Hámida Karzaja sa niekoľko jednotlivcov z davu ľudí pokúšajúcich dostať sa na jeho palubu pri rozjazde na štartovacej dráhe zachytilo o konštrukciu tohto stroja.

evakuácia afganistan lietadlo Čítajte viac Američania z Kábulu evakuovali rekordných 640 ľudí. Naraz

Ako pripomína Sky News, na zábere, ktorý sa stal v utorok virálnym v médiách a na sociálnych sieťach, sa v nákladnom priestore stroja C-17 Globemaster tlačilo viac ako 600 ľudí. Podľa predstaviteľov americkej armády išlo o vôbec najvyšší počet ľudí na palube lietadla tohto typu za takmer 30 rokov, počas ktorých je v prevádzke. Na iných záberoch bolo vidieť, ako z lietadla padajú telá civilistov po tom, ako vzlietlo.

Úrad špeciálneho vyšetrovania amerického letectva (OSI) vo vyhlásení uviedol, že preskúmava všetky dostupné informácie týkajúce sa tohto letu a strát na životoch.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Kábul