Afganský prezident Ghaní je po úteku v Abú Zabí. Chce sa vrátiť

Afganský prezident Ašraf Ghaní, ktorý v nedeľu utiekol z Kábulu, je v Abú Zabí. Informovali o tom agentúry AP a AFP, ktoré sa odvolali na správu oficiálnej tlačovej agentúry Spojených arabských emirátov (SAE) WAM.

18.08.2021 16:37 , aktualizované: 22:40
Ašraf Ghaní Foto:
Ašraf Ghaní na zábere z marca 2021.
debata (5)

Agentúra WAM vydala v stredu krátku správu, podľa ktorej „Ministerstvo zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce SAE môže potvrdiť, že Spojené arabské emiráty privítali prezidenta Ašrafa Ghaního a jeho rodinu v krajine z humanitárnych dôvodov“.

Ghaní opustil Kábul v nedeľu krátko predtým, ako militanti z Talibanu prenikli do hlavného mesta. Svoj náhly odchod zdôvodnil tým, že chcel zabrániť krviprelievaniu. Hoci Ghaní nespresnil, kde sa nachádza, afganská spravodajská stanica TOLO News najprv informovala, že odcestoval do Tadžikistanu. Neskôr sa objavili správy, že Ghaní je v Uzbekistane. Tlačová agentúra Dunjo pôsobiaca pod uzbeckým ministerstvom zahraničných vecí však tieto správy v utorok poprela.

Podporuje rozhovory s Talibanom

Ghaní v stredu uviedol, že podporuje rozhovory medzi hnutím Taliban a bývalými najvyššími vládnymi predstaviteľmi. Podľa svojich slov rokuje o svojom návrate domov po tom, ako našiel útočisko v Spojených arabských emirátoch.

„Podporujem vládnu iniciatívu prebiehajúcich rokovaní Abdulláha Abdulláha a bývalého prezidenta Hámida Karzaja. Želám si úspech tohto procesu,“ uviedol Ghaní vo videospráve. Bolo to jeho prvé vystúpenie po nedeľňajšom úteku z krajiny do SAE, keď metropolu Kábul obsadil Taliban, poznamenala agentúra AFP.

taliban, karzáí Čítajte aj V Afganistane nebude demokratická vláda, tvrdí predstaviteľ Talibanu

„Zatiaľ som v emirátoch, aby sa zastavilo krviprelievanie a chaos,“ pokračoval exprezident s tým, že „nemá v úmysle“ zostať v exile. „Aktuálne rokujem o návrate do Afganistanu,“ doplnil.

Vedúci predstavitelia Talibanu predtým uviedli, že „udelili milosť všetkým bývalým vládnym predstaviteľom“, dodala AFP s odvolaním sa na americkú spoločnosť SITE Intelligence Group, ktorá monitoruje aktivity džihádistov na internete.

Ako predtým informovala agentúra DPA s odvolaním sa na zábery zverejnené na Twitteri, zástupcovia Talibanu sa stretli v stredu s predstaviteľmi ďalších politických síl Afganistanu. Zábery zachytávajú Karzaja s lídrom afganskej Najvyššej rady pre národné zmierenie (HCNR) Abdulláhom Abdulláhom na stretnutí s Anásom Hakkáním – vysokopostaveným predstaviteľom Talibanu a jedným z lídrov Skupiny Hakkáníovcov. Stretnutie sa podľa miestnych médií uskutočnilo v Abdulláhovom dome v Kábule.

Obsah rozhovoru nie je známy. Hovorca Talibanu nedávno na tlačovej konferencii oznámil, že toto hnutie sa chce podeliť o moc s inými politickými zložkami.

taliban Čítajte viac Tajné služby varovali pred kolapsom afganskej armády už v júli
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Ašraf Ghaní #Abú Zabí