V Afganistane nebude demokratická vláda, tvrdí predstaviteľ Talibanu

V Afganistane nebude demokratická vláda. Krajinu bude spravovať vládna rada a súčasný vodca Talibanu Hajbatulláh Áchúndzáda bude stáť na čele vedenia krajiny. V stredu to pre agentúru Reuters uviedol vysokopostavený člen hnutia Taliban Vahídulláh Hášimí.

18.08.2021 20:38
taliban, karzáí Foto: ,
Predstavitelia Talibanu počas rokovania s afganským exprezidentom Hámidom Karzajím.
debata (44)

„Nebude žiaden demokratický systém, pretože ten nemá v našej krajine žiaden základ… Nebudeme debatovať o tom, aký politický systém by sme mali v Afganistane zaviesť, pretože je to jasné. Je to (islamské) právo šaría,“ uviedol Hášimí, podľa ktorého by sa vedenie Talibanu malo neskôr tento týždeň stretnúť a rokovať o otázkach riadenia štátu.

Systém vlády, ktorý Hášimí načrtol, by tak mal byť podobný systému počas vlády Talibanu Afganistane v rokoch 1996 – 2001, ktorú ukončila americká invázia. Vtedajší vodca Talibanu mulla Muhammad Umar sa držal v úzadí a každodenný chod prenechal na vládnu radu.

Stretnutie s bývalým afganským prezidentom

Zástupcovia Talibanu sa stretli s predstaviteľmi ďalších politických síl Afganistanu vrátane bývalého prezidenta Hámida Karzaja. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na zábery zverejnené na Twitteri.

Zábery zachytávajú Karzaja s lídrom afganskej Najvyššej rady pre národné zmierenie (HCNR) Abdulláhom Abdulláhom na stretnutí s Anásom Hakkáním – vysokopostaveným predstaviteľom Talibanu a jedným z lídrov Skupiny Hakkáníovcov. Stretnutie sa podľa miestnych médií uskutočnilo v Abdulláhovom dome v Kábule.

Obsah rozhovoru nie je známy. Hovorca Talibanu nedávno na tlačovej konferencii oznámil, že toto hnutie sa chce podeliť o moc s inými politickými zložkami, píše DPA.

Afganistan USA evakuácia bilancia plány Čítajte viac Talibovia strieľali do demonštrantov v Džalalabade, zabili troch ľudí

Lídri Talibanu oznámili, že „udeľujú milosť všetkým predstaviteľom predošlej vlády a nikto z nich preto nemusí opustiť krajinu“, napísala agentúra AFP s odvolaním sa na americkú spravodajskú skupinu SITE. Skupinu Hakkáníovcov obviňujú z viacerých samovražedných útokov počas vojenského pôsobenia USA v Afganistane. Spojené štáty na túto skupinu uvalili sankcie, napísala agentúra AP.

Bojovníci Talibanu v nedeľu prekvapujúco ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a NATO. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z krajiny.

Ašraf Ghaní Čítajte viac Afganský prezident Ghaní je po úteku v Abú Zabí. Chce sa vrátiť
44 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban