Protesty proti Talibanu sa rozšírili aj do Kábulu. Po streľbe v Asadabade hlásia mŕtvych

Protesty proti ovládnutiu Afganistanu hnutím Taliban sa rozšírili vo štvrtok do ďalších miest vrátane hlavného mesta Kábul. Taliban medzitým požiadal imámov v celej krajine, aby pri piatkových modlitbách vyzvali ľudí na jednotu a presvedčili ich, nech neopúšťajú krajinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

19.08.2021 13:54 , aktualizované: 22:35
Afganistan / Taliban / Kábul / Foto: ,
Bojovníci Talibanu hliadkujú na ulici v štvrti Wazir Akbar Khan v Kábule
debata (22)

Podľa nej svedkovia hlásili niekoľko mŕtvych, keď ozbrojenci z Talibanu strieľali do davu v meste Asadabad v provincii Kúnar na východe krajiny. Ďalší hlásili streľbu v blízkosti protestu v Kábule, ale pravdepodobne tam talibovia strieľali len do vzduchu.

„Naša vlajka, naša identita,“ kričal v Kábule dav mužov a žien mávajúc čiernymi, červenými a zelenými štátnymi vlajkami – v deň, keď Afganistan oslavuje nezávislosť od britskej nadvlády, ktorá sa skončila v roku 1919. Pochodujúci skandovali „Boh je najväčší“.

Afganistan / Taliban / Kábul / Čítajte aj Taliban zabil príbuzného novinára Deutsche Welle

Pri iných protestoch médiá informovali, že ľudia trhali bielu vlajku Talibanu.

Niektoré demonštrácie boli malé, ale v kombinácii s pokusom tisícov ľudí o útek z letiska v Kábule podčiarkujú výzvu, ktorej musí Taliban čeliť, konštatoval Reuters. Poznamenal, že toto islamistické hnutie dobylo Afganistan rýchlosťou blesku v čase, keď sa zahraničné jednotky sťahovali z krajiny. Od nedeľňajšieho obsadenia Kábulu však Taliban prezentoval svoju umiernenejšiu tvár s tým, že chce mier, že sa nebude mstiť starým nepriateľom a že bude rešpektovať práva žien v rámci islamského práva.

Afganistan USA evakuácia bilancia plány Čítajte viac Talibovia strieľali do demonštrantov v Džalalabade, zabili troch ľudí
22 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban