Borrell: Situácia v Afganistane je top geopolitickou udalosťou od anexie Krymu

Ovládnutie väčšiny územia Afganistanu Talibanom je najdôležitejšou geopolitickou udalosťou od anexie ukrajinského polostrova Krym Ruskom z roku 2014. Poslancom Európskeho parlamentu to vo štvrtok povedal šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell.

19.08.2021 14:08
Afghanistan / Taliban Foto: ,
Bojovníci militantného radikálneho hnutia Taliban pózujú fotografom v afganskej metropole Kábul
debata (8)

Borrell v tejto súvislosti vymenoval hlavné problémy vrátane možného nárastu utečencov či zvyšujúcej sa rivality v regióne Strednej Ázie medzi Tureckom, Čínou a Ruskom.

Šéf európskej diplomacie zopakoval, že EÚ je nútená „vytvoriť komunikačné kanály“ s Talibanom, aby z Afganistanu zabezpečila evakuáciu štátnych príslušníkov pochádzajúcich z krajín eurobloku i afganského personálu a ich rodín". „S Talibanom musíme viesť rozhovory, no to ešte neznamená, že uznávame jeho vládu“, povedal.

Európska dvadsaťsedmička bude podľa Borrella teraz musieť rozšíriť svoje diplomatické úsilie do Iránu, Pakistanu a Indie v snahe „vysporiadať sa s týmto zlyhaním“. „Súčasný vývoj bude mať rozsiahly vplyv na regionálnu medzinárodnú bezpečnosť,“ povedal Borrell s tým, že Brusel plánuje spolupracovať s USA a ďalšími spojencami na rozvoji „spoločného prístupu“.

Borrell adresoval svoje vyjadrenia členom výborov EP pre rozvoj a zahraničné veci pred piatkovou mimoriadnou videokonferenciou šéfov diplomacií krajín NATO o situácii v Afganistane.

eú afganistan borrell Čítajte viac Borrell: Taliban vyhral vojnu, EÚ s ním bude musieť hovoriť

Borrell tiež vyhlásil, že pád afganskej metropoly Kábul a jej zabratie Talibanom je „katastrofa“ a „nočná mora“, ktorá odhalila zlyhanie spravodajských služieb a transatlantickej spolupráce.

Borrell ďalej kritizoval amerického prezidenta Joea Bidena za jeho vyjadrenia, že USA do Afganistanu nešli budovať štát. Podľa šéfa európskej diplomacie patrilo medzi pôvodné ciele invázie okrem boja proti terorizmu aj zriadenie právneho štátu a presadzovanie základných práv pre ženy a menšiny.

„Prezident Biden nedávno povedal, že budovanie štátu nebol nikdy účel (invázie do Afganistanu). To je diskutabilné,“ povedal Borrell výboru Európskeho parlamentu. „Po 20 rokoch sa dá povedať, že sme náš prvý cieľ splnili, druhý však nie,“ dodal Borrell. Ďalej kritizoval aj spravodajské služby, ktoré nedokázali predvídať, že afganské bezpečnostné zložky skolabujú za niekoľko dní, a nie mesiacov.

Afganistan / Taliban / Čítajte viac NYT: Evakuácia z Kábulu ukázala, že diplomati USA sú odtrhnutí od reality

Západ teraz čaká veľká strategická úloha, dodal. „Čo nemôžeme urobiť, je dovoliť Číňanom a Rusom prevziať kontrolu nad situáciou,“ povedal Borrell. „Mohli by sme sa stať irelevantnými.“

„V uliciach Kábulu je stále 300 afganských zamestnancov delegácií Európskej únie, ktorí sa pokúšajú dostať na letisko a nájsť miesto na jednom z letov členských krajín,“ pripomenul šéf európskej diplomacie. „Títo ľudia mnoho rokov verne propagovali a bránili záujmy a hodnoty EÚ v Afganistane,“ povedal a dodal, že je „morálnou povinnosťou EÚ ich chrániť a čo najviac ľudí zachrániť,“ ukončil.

Bojovníci fundamentalis­tického hnutia Taliban v nedeľu ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol zo svojej vlasti.

Afganistan Taliban Kábul Čítajte viac Taliban vstúpil do Kábulu a ovláda skoro celú krajinu. Prezident opustil Afganistan
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Josep Borrell