Biden: Z kábulského letiska sme odviezli už 13-tisíc ľudí

Evakuácia z afganskej metropoly Kábul patrí medzi najväčšie a najťažšie vzdušné mosty v dejinách. Spojené štáty odviezli z kábulského letiska od 14. augusta už približne 13 000 ľudí. Vyhlásil to v piatok americký prezident Joe Biden. Informovala o tom agentúry AFP a AP.

20.08.2021 22:08 , aktualizované: 23:32
Afganistan, evakuácia Foto: ,
Evakuácia lietadlom Boeing C-17 Globemaster - letisko v Kábule, piatok 20. augusta 2021. (Sgt. Isaiah Campbell/US Marine Zbor cez AP). Snímku poskytla americká námorná pechota.
debata (57)

Biden sa zaviazal evakuovať všetkých Američanov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v Afganistane a chcú sa vrátiť domov. „Dostaneme vás domov,“ zdôraznil.

USA podľa neho evakuujú aj všetkých Afgancov, ktorí pomáhali pri vojnovom úsilí.

Prezident taktiež poznamenal, že americké sily celkovo od júla letecky prepravili z Afganistanu približne 18 000 ľudí, pričom ďalšie tisíce boli evakuované súkromnými charterovými lietadlami, „s pomocou vlády USA“.

Biden v Bielom dome ďalej uviedol, že nevidel amerických spojencov spochybňovať dôveryhodnosť USA v súvislosti s postupom ich stiahnutia sa z Afganistanu, keď krajinu ovládlo hnutie Taliban.

Spojené štáty sú podľa neho v „úzkej operačnej koordinácii s NATO“ pri evakuačnej operácii v Kábule a „taktiež uľahčujú lety pre našich spojencov a našich partnerov“.

Biden na novinársku otázku, či USA pošlú do centra Kábulu vojakov, aby odsunuli všetkých Američanov, ktorí sa nevedia dostať na letisko, konštatoval, že to nebude potrebné, pretože „sme uzavreli s Talibanom dohodu“. „Doteraz“ bol podľa neho povolený vstup každému držiteľovi amerického pasu.

Bojovníci fundamentalis­tického hnutia Taliban 15. augusta ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z vlasti. Z Kábulu sa preto v súčasnosti snažia dostať tisíce ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

Petraeus obhajuje afganskú armádu

Bývalý veliteľ amerických a zahraničných jednotiek v Afganistane David Petraeus obhajuje afganské ozbrojené sily po víťaznom ťažení radikálneho hnutia Taliban.

„Zrazu už nemali žiadnu podporu. Naše vojenské letectvo bolo preč,“ povedal generál vo výslužbe pre online reláciu nemeckej verejnoprávnej stanice NDR. Jeho vyjadrenia priniesla v piatok tlačová agentúra DPA.

Prezident USA Joe Biden pripísal zodpovednosť za návrat Talibanu k moci okrem medzičasom zosadeného politického vedenia v Afganistane aj bezpečnostným silám tejto stredoázijskej krajiny.

„Ako možno od ozbrojených síl očakávať, že budú bojovať, keď vedia, že im už nikto nepríde na pomoc?“ povedal Petraeus. „Situácia, v ktorej sa afganské bezpečnostné sily nachádzali v dôsledku našich politických rozhodnutí, bola bezvýchodisková,“ doplnil s tým, že afganskí vojaci v uplynulých rokoch v boji proti Talibanu utrpeli mnohonásobne viac strát ako zahraničné jednotky.

Petraeus bol v rokoch 2010 – 2011 veliteľom Medzinárodných bezpečnostných a podporných síl (ISAF) v Afganistane. Následne pôsobil ako riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). V roku 2012 z tejto funkcie odstúpil.

Ostrá kritika odsunu amerických vojakov z Afganistanu zaznela aj z úst bývalého generálneho tajomníka NATO Georgea Robertsona. Labouristický politik a niekdajší britský minister obrany označil v piatkovom rozhovore pre stanicu BBC jednostranné rozhodnutie USA o stiahnutí sa z tejto krajiny za „hanebné“.

Sólový postup Spojených štátov zasahuje podstatu solidárnosti v rámci transatlantickej aliancie, zdôraznil Robertson. Európania si musia podľa neho priznať, že sa už nemôžu spoliehať na amerických prezidentov a musia urobiť viac pre vlastnú bezpečnosť.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA