Erdogan varuje Európu: Pomôžte Afgancom doma, inak riskujete novú migračnú vlnu

Európska únia by mala pomôcť Afgáncom v ich vlasti a susedných krajinách, aby zabránila novej migračnej vlne. V piatkovom telefonáte s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom to povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Informovala o tom agentúra AP.

21.08.2021 02:14
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varuje EÚ pred migračnou vlnou z Afganistanu.
debata (13)

Najvyšší predstavitelia Turecka a Grécka spolu nehovoria často. Vzťahy ich krajín, ktoré sú historickými rivalmi, kalí v niekoľkých poslednýchrokoch najmä prieskum ťažby vo východnom Stredomorí či migrácia z Turecka do Grécka. Teraz sa ale obaja predstavitelia obávajú výrazného prílivu utečencov z Afganistanu po tom, keď sa tam k moci dostalo radikálne islamské hnutie Taliban.

Podľa úradu tureckého prezidenta povedal Erdogan gréckemu premiérovi, že „nová vlna migrácie bude nevyhnutná, ak sa neprijmú potrebné opatrenia“ na pomoc Afganistanu a susedným krajinám, ako je Irán, kam afganskí utečenci zamieria, než sa pokúsia dostať do Turecka a Európy.

Erdogan tiež uviedol, že Turecko, ktoré už posilnilo bezpečnosť na svojej hranici s Iránom, jednalo o probléme afganských migrantov aj s Teheránom. Aj Grécko tento týždeň kvôli situácii v Afganistane už posilnilo kontroly na hraniciach s Tureckom.

Grécko vyhlásilo, že nedovolí, aby sa opakovala situácia z roku 2015, keď státisíce ľudí preplával na lodiach pašerákov na grécke ostrovy z neďalekého tureckého pobrežia, aby sa pokúsili získať azyl v prosperujúcejších európskych krajinách.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #migrácia