Pred letiskom v Kábule je chaos, USA odporúčajú sa mu vyhnúť

Spojené štáty vyzvali v sobotu svojich občanov v Afganistane, aby necestovali na medzinárodné letisko Hámida Karzaja v Kábule z dôvodu "potenciálnych bezpečnostných hrozieb", informovala agentúra AFP. Spravodajca britskej stanice Sky News videl, ako pred letiskom vypukla panika a tlačenica, pri ktorej zahynulo niekoľko ľudí.

21.08.2021 16:18 , aktualizované: 20:32
Afganistan / Taliban / Kábul / Foto: ,
Bojovníci Talibanu hliadkujú na ulici v štvrti Wazir Akbar Khan v Kábule
debata (44)

„Dnes sa to v okamihu zmenilo na chaos. V priebehu niekoľkých minút išlo o núdzovú situáciu, ktorá nemala nič spoločné s procesom; vojaci odrazu museli zachraňovať životy. V prednej časti radu boli ľudia ušliapaní na smrť,“ opísal situáciu spravodajca Sky News Stuart Ramsay, ktorý sa nachádza na letisku. Presný počet obetí sobotňajšej tlačenice však zatiaľ nie je známy.

„Vzhľadom na potenciálne bezpečnostné hrozby pred bránou kábulského letiska odporúčame občanom USA, aby sa v tomto čase vyhýbali cestovaniu na letisko a vyhýbali sa vstupnej bráne letiska, pokiaľ od zástupcu vlády USA nedostanú iný pokyn,“ píše sa vo vyhlásení americkej ambasády v Afganistane.

Evakuácia z afganskej metropoly Kábul patrí podľa amerického prezidenta Joea Bidena medzi najväčšie a najťažšie vzdušné mosty v dejinách. Spojené štáty odviezli z kábulského letiska od 14. augusta už približne 13-tisíc ľudí.

Taliban v Kábule nepúšťa do úradov Afgancov, ktorí sa vracajú do práce

Afganským vládnym zamestnancom v Kábule zabránili v sobotu militanti z hnutia Taliban vrátiť sa do práce, bol to pritom prvý deň pracovného týždňa. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Odvtedy, čo radikálne islamistické hnutie pred šiestimi dňami prevzalo moc v Afganistane, sú vládne budovy, banky, pasové oddelenia, školy a univerzity väčšinou stále zatvorené.

Posledných niekoľko dní funguje iba malý počet súkromných telekomunikačných spoločnosti.

„Išiel som dnes ráno do úradu, ale členovia Talibanu, ktorí stáli pri vchode, nám povedali, že nedostali žiadne príkazy znovu otvoriť vládne úrady,“ opísal situáciu vládny zamestnanec Hamdulláh. „Povedali nám, aby sme sledovali televíziu alebo počúvali rádio, kde bude zverejnený oznam, kedy sa pracoviská otvoria,“ dodal.

Taliban po stiahnutí amerických a zahraničných síl z Afganistanu nečakane rýchlo obsadil metropolu Kábul a prevzal moc. Taký náhly vývoj situácie ohromil svet.

V chaose po páde afganskej vlády je jednou z hlavných obáv Afgancov to, či budú ďalej dostávať plat.

Väčšina ciest v hlavnom meste Kábul bola do veľkej miery prázdna, keďže Taliban má na nich rozmiestnené kontrolné stanovištia a militanti tam hliadkujú.

Cesty vedúce k ministerstvu zahraničných vecí v center Kábulu boli takisto uzatvorené, uviedol pre AFP zamestnanec ministerstva.

„Nikomu nedovoľujú vojsť do budovy ministerstva,“ povedal zamestnanec pod podmienkou zachovania anonymity. „Jeden z talibov mi dokonca odporučil, aby som počkal, kým nebude vymenovaný nový minister a riaditelia oddelení,“ dodal.

Zatvorený bol aj devízový trh, keďže čakal na inštrukcie od centrálnej banky, uviedli obchodníci.

Ďalší zamestnanec mestskej radnice v Kábule vyhlásil, že bol sklamaný, že Taliban neotvoril úrady. „Prišiel som s veľkou nádejou, ale odišiel som sklamaný,“ dodal.

Zamestnanci ministerstva pre obnovu vidieka v Kábule však mohli vojsť do budovy, keď sa preukázali dokladom totožnosti, informoval jeden zamestnanec.

Európske štáty evakuujú svojich občanov a Afgancov za extrémne ťažkých podmienok

Viaceré európske krajiny letecky evakuujú svojich občanov alebo afganských spolupracovníkov z letiska v metropole Kábul, kde vládne chaos a strach po nedeľnom, nečakane rýchlom dobytí Afganistanu militantným hnutím Taliban.

Informácie o evakuáciách za extrémne ťažkých bezpečnostných podmienok z Kábulu do Holandska, Francúzska, Talianska, Turecka či Rumunska priniesla v sobotu tlačová agentúra AP.

Vojenské lietadlo s 15 rumunskými občanmi a štyrmi Bulharmi, ktorých najprv evakuovali z Kábulu do pakistanského Islamabadu, pristálo bezpečne v sobotu popoludní na leteckej základni na letisku Otopeni v Bukurešti.

Ľudí evakuovaných lietadlom typu C-130 Hercules privítali rumunský minister zahraničných vecí Bogdan Aurescu a minister obrany Nicolae Ciuca. Šéf diplomacie označil Afganistan za miesto „mimoriadneho ľudského zúfalstva a utrpenia“. Podľa jeho slov „úrady budú naďalej zachraňovať vlny zraniteľných skupín, ako sú afganskí novinári, ktorých sme sa snažili evakuovať včera“.

Rumunsko podniklo tento týždeň tri evakuačné lety z kábulského letiska, celkovo evakuovalo 23 ľudí vrátane 16 Rumunov. V posledných dňoch bolo evakuovaných ďalších 30 Rumunov lietadlami partnerských štátov.

Let spoločnosti Turkish Airlines na palube so 160 ľuďmi z Kábulu pristál v sobotu v Istanbule, uviedla turecká štátna tlačová agentúra Anadolu. Tureckí občania a „ďalší štátni príslušníci“ odleteli najprv tureckým vojenským lietadlom do pakistanskej metropoly Islamabad. V správe Anadolu sa uvádza už len to, že medzi pasažiermi bolo 14 bábätiek. Netureckí občania boli umiestnení do pandemickej karantény v hoteloch.

Francúzsko v sobotu oznámilo, že od pondelka evakuovalo z Kábulu svojimi vojenskými lietadlami vyše 570 ľudí, vrátane najmenej 407 afganských občanov.

Ministerstvo obrany vo vyhlásení dodalo, že štvrté evakuačné lietadlo pristálo v Paríži v piatok večer a priviezlo štyroch francúzskych občanov a 99 Afgancov, väčšinou ľudí, ktorí spolupracovali s francúzskou vládou alebo francúzskymi skupinami v Afganistane.

Ministerstvo tiež uviedlo, že štátne služby a francúzske veľvyslanectvo, ktoré sa presťahovalo na kábulské letisko, „sú stále v plnej mobilizácii, aby čo najskôr zaistili nové lety“.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok prisľúbil, že Francúzsko neopustí Afgancov, ktorí pracovali pre krajinu, a takisto sa bude snažiť ochrániť žurnalistov, umelcov, aktivistov a ďalších ľudí ohrozených po prevzatí moci Talibanom.

Holandské ministerstvo obrany oznámilo, že prvá skupina Afgancov evakuovaných z Kábulu holandskými vojenskými transportnými lietadlami pricestovala do kasární v severnom Holandsku, ktoré boli premenené na dočasné ubytovacie stredisko.

Holandské úrady informovali, že zatiaľ sa im podarilo podniknúť päť letov z Kábulu s takmer 300 pasažiermi. Nie je jasné, koľkí z nich boli Afganci.

Holandská vláda sa snaží evakuovať afganských občanov a ich rodiny, ktorí pracovali pre holandskú armádu počas jej pôsobenia v Afganistane a aj pre veľvyslanectvo – ale tiež personál z humanitárnych projektov.

Taliansko informovalo, že jeho armáda evakuovala z Kábulu za posledných päť dní takmer 1000 afganských občanov.

Ministerstvo obrany uviedlo, že dva lety s 207 Afgancami pristáli v sobotu v Ríme – dorazili z Kuvajtu, ktorý Taliansko využíva ako východisko pre evakuácie z Kábulu.

Taliansko vyslalo vyše 1500 vojakov a vojačiek, aby zaisťovali letecký most z Kábulu do Kuvajtu, a slúžia na to štyri taktické dopravné lietadlá typu C130J. Z Kuvajtu potom evakuovaných ľudí prevážajú na štyroch strojoch KC-767 do bezpečia v Taliansku.

Taliansko spustilo evakuačnú operáciu Aquila Omnia v júni a dosiaľ priviezlo do bezpečia 1532 afganských občanov. V sobotu ich dorazilo na základňu na severe krajiny 80, vrátane 33 žien, a strávia tam desaťdňovú covidovú karanténu.

Na videu zverejnenom ministerstvom Afganec pri príchode na základňu poďakoval „talianskym ozbrojeným silám, ktoré nás nenechali v Afganistane osamotených“. Cesta podľa jeho slov trvala dva dni.

„Sme unavení. Sme šťastní. Teraz sme v bezpečnej krajine,“ dodal. Ako ešte povedal, dúfa, že jedného dňa, „ak sa Afganistan stane bezpečnou krajinou, sa tam budeme môcť vrátiť“.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban