Taliban vyslal stovky bojovníkov do nedobytej provincie Pandžšír

Taliban vyslal "stovky bojovníkov" smerom k Pandžšíru, jedinej afganskej provincie doteraz neovládnutej týmto militantným hnutím. Informovala o tom agentúra AFP.

22.08.2021 07:32 , aktualizované: 20:17
Pakistan, Afganistan Foto: ,
Bojovník Talibanu na stráži na afganskej strane, kým ľudia čakajú na prechod na hraničnom priechode medzi Pakistanom a Afganistanom.
debata (233)

„Stovky mudžahedínov z Islamského emirátu smerujú do provincie Pandžšír, aby ju ovládli po tom, čo ju miestni predstavitelia odmietli odovzdať pokojne,“ napísal Taliban na svojom arabskom twitterovom účte.

Ruský veľvyslanec v Kábule v sobotu oznámil, že Taliban požiadal jeho ambasádu, aby predstaviteľom jedinej oblasti Afganistanu neovládnutej týmto militantným hnutím odovzdala ponuku na dohodu. Informovala o tom agentúra AP.

Veľvyslanec Dmitrij Žirnov uviedol, že podľa odkazu zástupcu politického vedenia Talibanu pre bojovníkov v údolí Pandžšír hnutie dúfa v dosiahnutie politickej dohody o vyriešení tamojšej situácie, ktorým by sa obe strany vyhli krviprelievaniu.

Prominentní predstavitelia Pandžšíru v posledných dňoch avizovali odboj voči Talibanu s tým, že ho neuznajú za legitímneho vládcu Afganistanu. Do Pandžšíru sa uchýlili viacerí afganskí predstavitelia vrátane viceprezidenta Amrulláha Sáliha, ktorý sa vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny.

Podľa niektorých zdrojov sa v údolí zhromaždilo aj vyše 6000 bojovníkov z radov armády, špeciálnych síl a miestnych milícií. V sobotu sa tiež objavili správy, podľa ktorých tieto jednotky dobyli tri okresy susednej provincie Baghlán severne od Pandžšíru, uviedla agentúra Reuters.

Provincia Pandžšír v rovnomennom údolí severne od afganskej metropoly Kábul bola baštou niekdajšej protitalibanskej Severnej aliancie, ktorá bola spojencom USA počas vojenského zásahu v Afganistane v roku 2001.

Hnutie Taliban počas svojej vlády v rokoch 1996 – 2001 Pandžšír nedobylo napriek tomu, že je od Kábulu vzdialený len približne 100 kilometrov. Hornaté údolie s úzkym vchodom sa totiž dá pomerne ľahko brániť, priblížila agentúra DPA. Reuters dopĺňa, že toto údolie nedobyli ani sovietske vojská v 80. rokoch a stále je „posiate“ vrakmi sovietskych ozbrojených vozidiel zničených pri vtedajších bojoch.

Európska komisia vyzvala na prijatie utečencov z Afganistanu

Európska komisia (EK) vyzvala všetky krajiny Európskej únie, aby prostredníctvom programu presídlenia Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) prijali viac ľudí z Afganistanu. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

„Okrem tamojších bývalých diplomatov a miestnych zamestnancov s rodinami existujú aj ďalšie skupiny, ktoré naliehavo potrebujú pomoc, ako napríklad aktivisti za ľudské práva a novinári,“ povedala pre nemecký nedeľník Welt am Sonntag eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

„Ide aj o ochranu dievčat a žien,“ uviedla komisárka s apelom, aby všetky členské krajiny EÚ „zvýšili svoje kvóty pre presídlenie utečencov v rámci programu UNHCR“. Dôležité je podľa nej zaistiť utečencom legálnu, riadnu ochranu v rámci tohto programu, aby sa nevydávali na nebezpečné cesty, pri ktorých prevádzači budú využívať ich núdzu.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v sobotu na návšteve španielskeho prijímacieho strediska pre evakuovaných z Afganistanu adresovala podobnú výzvu všetkým štátom, ktoré sa podieľali na misii v tejto stredoázijskej krajine. Členovia EÚ, ktorí prijmú utečencov, môžu podľa nej dostať finančnú pomoc.

„Do Európy sa dosiaľ nepresúva veľa ľudí, ale situácia sa teraz mení veľmi rýchlo a my musíme byť pripravení na rôzne scenáre,“ povedala Johannsonová. Komisárka sa domnieva, že „by sme nemali urobiť rovnakú chybu ako v roku 2015“, keď do Európy dorazilo veľké množstvo migrantov. „Nemali by sme čakať, kým budú ľudia stáť na vonkajšej hranici EÚ,“ doplnila s tým, že Únia musí spolu s inými štátmi a medzinárodnými organizáciami pomôcť Afgancom v ich vlastnej krajine i v susedných štátoch.

Európske krajiny evakuovali z Afganistanu aj ženy, deti, aktivistov či novinárov

Britské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že ozbrojené sily krajiny evakuovali z Afganistanu od 13. augusta takmer 4000 ľudí. Aktuálne informácie o evakuáciách ľudí ďalšími európskymi krajinami priniesla tlačová agentúra AP. Ako uviedla, privezené boli aj ženy, deti, aktivisti, novinári.

Tisíce ľudí v Afganistane sa snažia opustiť krajinu po tom, čo radikálne hnutie Taliban nečakane rýchlo a ľahko prevzalo kontrolu nad metropolou Kábul. Ako pre televíziu al-Džazíra uviedol člen kultúrnej komisie Talibanu, Abdul Kahár Balchí, hnutie nemalo v úmysle vstúpiť do Kábulu hneď, ale dúfalo, že najprv nájde politické riešenie situácie a zostaví vládu. Dodal, že Taliban bol rovnako prekvapený rýchlym vývojom udalostí, ako všetci ostatní. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Ľudia sa však obávajú návratu brutálneho režimu Talibanu.

Hoci britské ministerstvo obrany neposkytlo ďalšie podrobnosti, je jasné, že väčšinu evakuovaných britskými vojakmi tvoria Afganci, ktorí posledných 20 rokov pomáhali Británii.

Okrem približne 4000 občanov Spojeného kráľovstva má sedadlo v lietadle vyčlenených aj ďalších 5000 afganských spojencov, ako napríklad tlmočníkov a vodičov.

„Naše ozbrojené sily naďalej neúnavne pracujú na letisku v Kábule, aby zaistili bezpečnú evakuáciu britským občanom a afganským civilistom,“ uviedlo ministerstvo v oznámení na Twitteri.

Holandská armáda posiela do Kábulu ďalších vojakov, aby pomáhali 62 príslušníkom, nachádzajúcim sa už v afganskej metropole, so zabezpečovaním evakuácií a s ochranou konzulárneho tímu v krajine.

Ministerka zahraničných vecí Sigrid Kaagová v nedeľu už skôr na Twitteri napísala, že sa rozprávala so svojím britským kolegom Dominicom Raabom o spolupráci armád oboch krajín v Kábule.

Holandská vláda venuje desať miliónov eur na financovanie pomoci afganským obyvateľom – peniaze pôjdu na potraviny, čistú pitnú vodu a zdravotnícke potreby. Ministerstvo zahraničných vecí spresnilo, že financie smerujú do Humanitárneho fondu pre Afganistan, z ktorého budú môcť čerpať agentúry OSN a mimovládne organizácie v Afganistane.

Holandský minister pre obchodnú a rozvojovú spoluprácu Tom De Bruijn povedal: „Chceme za týchto ťažkých okolností pomáhať afganskému obyvateľstvu“.

Medzitým holandské ministerstvo obrany oznámilo, že lietadlo, ktoré si prenajalo, priletelo v nedeľu do Holandska so 160 pasažiermi z Afganistanu. Nezverejnilo štátnu príslušnosť evakuovaných.

Ukrajinské vojenské lietadlo evakuovalo v nedeľu z Kábulu 83 ďalších ľudí, ako uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na Twitteri.

Spresnil, že lietadlo priviezlo naspäť do Kyjeva 31 Ukrajincov, ako aj „cudzincov – afganské ženy a deti, ľudskoprávnych aktivistov, novinárov pracujúcich pre Rádio slobodná Európa/Rádio sloboda, The Wall Street Journal, USA Today“.

„Sú v bezpečí v Kyjeve,“ uviedol Kuleba v tvíte. „Neopúšťame našich ľudí a pomáhame ostatným,“ dodal s tým, že ukrajinské úrady vybavujú „ďalšie evakuácie“. Predtým odviezlo ukrajinské lietadlo z Kábulu okolo 80 ľudí.

233 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan