Oslavujúca Ukrajina za Slovenskom zaostáva

V čom sú rozdiely v hlavných veciach medzi dvoma susediacimi krajinami, ktoré sa vydali na cestu samostatnosti približne v rovnakom čase? Takmer vo všetkom.

23.08.2021 05:45
Vojenskí psovodi v Kyjeve, Ukrajina Foto: ,
Vojenskí psovodi v Kyjeve na nácviku prehliadky k 30. výročia vzniku ukrajinskej samostatnosti.
debata (72)

Ukrajina, ktorá oslavuje 30. výročie vzniku nezávislosti, zaostáva za Slovenskom, ktoré sa stalo samostatným zhruba pol druha roka po nej.

O päť rokov kratší život

Životná úroveň v niekdajšom Československu bola vyššia ako vo vtedajšom Sovietskom zväze. Kým jeho bývalé pobaltské republiky Estónsko, Litva a Lotyšsko sa dostali výrazne vyššie, Ukrajine sa to nepodarilo.

Čo sa týka porovnania so Slovenskom, Ukrajinci nám naozaj môžu v dobrom závidieť. V priemere žijú zhruba o päť rokov kratšie ako Slováci. Na Slovensku je priemerná dĺžka života takmer 78 rokov, na Ukrajine niečo viac ako 72 rokov.

Veľký rozdiel je vidieť aj v odmeňovaní za prácu. Ukrajinci dostávajú mesačne v hrubom v priemere iba o málo viac, ako je minimálna mzda na Slovensku. Tá je 623 eur, na Ukrajine predstavuje priemerný plat 643 eur. Rozdiel je takmer dvojnásobný: „Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve dosiahla v prvom štvrťroku 2021 hodnotu 1124 eur,“ uvádza sa na webovej stránke Štatistického úradu Slovenskej republiky.

V hlavných mestách ľudia zarábajú zvyčajne najviac, ale aj v tomto prípade je rozdiel dosť veľký. Priemerná hrubá mesačná mzda v Kyjeve je v prepočte 643 eur, naopak, v Bratislave prevyšuje hranicu 1600 eur.

Ťažký život penzistov

Zaslúžený odchod do dôchodku prináša drvivej väčšine Ukrajincov strastiplné obdobie až do konca života. Ich príjem sa výrazne zníži.

„Priemerná výška starobného dôchodku k 31. júlu 2021 je 503,20 eura,“ píše sa na webovej stránke slovenskej Sociálnej poisťovne. Veľa penzistov na Slovensku šomre, lebo si myslia, že štát by im mal dávať viac peňazí, ale pri pohľade na výšku priemerného dôchodku na Ukrajine by možno zbledli. Tamojší dôchodcovia dostávajú v prepočte v priemere 113 eur mesačne, pričom štátom stanovená minimálna penzia je iba necelých 1800 hrivien (zhruba 57 eur).

Štatistické údaje sú zarážajúce: „Približne 80 percent Ukrajincov, ktorí bývajú sami, sa nachádza pod oficiálnou hranicou chudoby,“ upozorňuje server Liga.

O prijateľnom mesačnom príjme na ukrajinské pomery môže hovoriť len 2,7 percenta penzistov. Sú to tí, čo poberajú mesačne viac ako 10-tisíc hrivien (zhruba 322 eur). Väčšina ostatných trie biedu: „Na Ukrajine žije okolo 11 miliónov dôchodcov a 65 percent z nich dostáva mesačne menej ako 3-tisíc hrivien,“ poznamenáva globálna mediálna platforma Open Democracy (v prepočte je to iba 97 eur).

Už niekoľko rokov síce fungujú neštátne penzijné fondy, ale neujali sa. Hlavnou príčinou je slabá dôvera väčšiny Ukrajincov, ktorí svoje peniaze zarobené v produktívnom veku radšej zverujú štátu.

Slovensko vyváža viac ako Ukrajina

Počtom obyvateľov je Ukrajina osemnásobne ľudnatejšia ako Slovensko a rozlohu má zhruba dvanásťkrát väčšiu. Pri porovnaní objemu exportu to však nijako nevidno. Dokonca to vyzerá opačne.

„V súhrne za január až december 2020 sa v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 znížil celkový vývoz tovaru o 6 % na 75,5 mld. eur a celkový dovoz o 8,2 % na 72,8 mld. eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 2,7 mld. eur (o 1,7 mld. eur vyššie ako v rovnakom období roku 2019),“ konštatuje Štatistický úrad SR. Ukrajina, ktorá je, mimochodom, stále odkázaná na finančnú pomoc medzinárodných veriteľov, nevyužíva svoj potenciál práve najlepšie. Z exportu získava ročne v prepočte menej ako 45 miliárd eur.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Ukrajina