Krymská platforma podporila Ukrajinu a odsúdila Rusko

Účastníci ustanovujúceho samitu Krymskej platformy prijali v Kyjeve spoločnú deklaráciu, v ktorej potvrdili podporu územnej celistvosti Ukrajiny. Odsúdili tiež okupáciu a militarizáciu Krymu, porušovanie ľudských práv i obmedzovanie slobody plavby v regióne.

23.08.2021 08:52 , aktualizované: 20:29
Ukrajina Kyjev summit platforma Krymská Foto:
Delegáti počas ustanovujúceho summitu Krymskej platformy v Kyjeve 23. augusta 2021.
debata (610)

Súčasne vyzvali Rusko, aby sa konštruktívne zapojilo do aktivít platformy, plnilo svoje záväzky okupačnej moci voči obyvateľom Krymu, prepustilo protiprávne zadržaných ukrajinských občanov a poskytlo neobmedzený prístup na tento polostrov pre pozorovateľov, informovala agentúra Ukrinform.

Dočasná okupácia?

„Účastníci medzinárodnej Krymskej platformy neuznávajú a naďalej odsudzujú dočasnú okupáciu a nelegálnu anexiu Krymu, ktorá je priamou výzvou pre medzinárodnú bezpečnosť so závažnými dôsledkami pre medzinárodný právny poriadok, ktorý chráni územnú celistvosť, jednotu a zvrchovanosť všetkých štátov,“ píše sa vo vyhlásení zverejnenom ukrajinským ministerstvom zahraničných vecí.

Deklarácia vytvára Krymskú platformu ako medzinárodný konzultačný a koordinačný formát s cieľom „pokojne ukončiť dočasnú okupáciu Krymskej autonómnej republiky a mesta Sevastopol Ruskou federáciou a plne obnoviť vládu Ukrajiny nad svojím územím v súlade s medzinárodným právom“.

Signatári v dokumente uviedli, že budú posudzovať prípadné ďalšie politické, diplomatické a reštriktívne opatrenia voči Rusku, ak si to jeho konanie bude vyžadovať.

Eduard Heger Čítajte viac Heger: Slovensko nikdy neuzná ilegálnu anexiu Krymu

Platforma vznikla z iniciatívy Ukrajiny a jej prezidenta Volodymyra Zelenského. Fungovať má podľa Kyjeva na viacerých úrovniach – hláv štátov a predsedov vlád, ministrov zahraničných vecí, medziparlamentnej spolupráce či siete expertov.

Na pondelkovom samite sa v Kyjeve zišli vysokí predstavitelia zo 46 krajín a medzinárodných organizácií vrátane Európskej únie, NATO či Rady Európy. Slovensko zastupoval premiér Eduard Heger.

Samit sa konal v čase, keď si Ukrajina pripomína 30. výročie získania nezávislosti.

Rusko zabralo územie Krymského polostrova vo februári 2014 a v nasledujúcom marci ho po spornom referende, ktoré Ukrajina ani Západ neuznali, pričlenilo k svojmu územiu. Moskva nemala na samite svojich zástupcov a Kremeľ ho odsúdil ako „protiruské podujatie“.

Vojenskí psovodi v Kyjeve, Ukrajina Čítajte viac Oslavujúca Ukrajina za Slovenskom zaostáva
610 debata chyba
Viac na túto tému: #anexia Krymu #Krymský polostrov #summit Krymskej platformy