Trudeau: Taliban sú stále teroristi. G7 bude hovoriť o sankciách voči islamistickému hnutiu

Kanadský premiér Justin Trudeau považuje za možné uvaliť sankcie voči Talibanu. V pondelkovom vyjadrení poukázal na to, že toto islamistické hnutie, ktoré ovládlo Afganistan, zostáva "teroristickým subjektom".

24.08.2021 07:16 , aktualizované: 08:17
Afganistan / Taliban / Kábul / Foto: ,
Bojovníci Talibanu hliadkujú v uliciach Kábulu
debata (22)

„Kanada už dlho uznáva, že Taliban sú teroristi a že ukrývajú teroristov. Preto sú na zozname teroristických organizácií. Preto môžeme hovoriť o sankciách,“ povedal Trudeau novinárom.

V utorok budú o Afganistane na virtuálnom summite hovoriť lídri skupiny G7, ktorú tvoria Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko a USA. Británia, ktorá v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo v G7, uviedla, že uvoľnenie existujúcich sankcií „bude závisieť od správania Talibanu“.

Taliban po rýchlej ofenzíve prevzal moc v Afganistane v polovici augusta a USA a ich spojenci sa naliehavo snažia evakuovať desaťtisíce ľudí z krajiny pred 31. augustom, ktorý prezident USA Joe Biden stanovil pre úplný odsun amerických síl z Afganistanu.

Európska únia a Británia tvrdia, že do tohto termínu nebude možné dostať z krajiny všetkých, ktorí majú byť evakuovaní. Biden je tak pod tlakom na predĺženie tejto lehoty. Taliban však varoval, že by to malo svoje „dôsledky“.

Trudeau svoj postoj k predĺženiu lehoty nešpecifikoval. Povedal len, že Kanada sa naďalej sústreďuje na to, aby „dostala do bezpečia čo najviac Afgancov“.

Do Kanady prišlo na základe nového osobitného imigračného programu takmer 900 Afgancov, uviedli kanadskí predstavitelia. Ottawa nedávno avizovala, že v rámci tohto programu prijme 20-tisíc afganských utečencov.

Evakuácia pokračuje

Za posledných 24 hodín bolo z Afganistanu cez letisko v Kábule evakuovaných približne 16-tisíc ľudí, oznámilo v pondelok americké ministerstvo obrany (Pentagón). USA pracujú na tom, aby svoju evakuáciu lietadlami zvládli do konečného termínu, do 31. augusta.

Generál Hank Taylor povedal novinárom, že z Medzinárodného letiska Hámida Karzaja v Kábule odletelo za posledných 24 hodín (do 09.00 h SELČ v pondelok) 61 vojenských, komerčných a charterových letov, aj s pomocou mnohých krajín. Odviezli ľudí utekajúcich z Afganistanu po tom, čo sa k moci dostalo militantné hnutie Taliban.

Z celkového počtu evakuovaných v ten deň odviezli americké vojenské lietadlá 11-tisíc ľudí, dodal Taylor. Pondelok bol zatiaľ najúspešnejší evakuačný deň.

Afganské dievčatko čaká so svojou rodinou pred... Foto: Sgt. Samuel Ruiz/U.S. Marine Corps via AP
Afganistan / Kábul / Evakuácia / Afganské dievčatko čaká so svojou rodinou pred nástupom do lietadla amerických vzdušných síl Boeing C-17 Globemaster III počas evakuácie na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule

Generál Taylor ďalej informoval, že počet ľudí premiestnených z Afganistanu od júla americkými lietadlami dosiahol 42-tisíc, pričom 37-tisíc z nich evakuovali od 14. augusta, keď sa po dobytí Kábulu hnutím Taliban začali intenzívne evakuačné letecké operácie.

Medzi týmito evakuovanými je „niekoľko tisíc“ občanov USA a tiež tisíce Afgancov, ktorí pracovali pre americké ozbrojené sily a požiadali o špeciálne prisťahovalecké víza alebo ich už dostali. Takisto sú medzi nimi Afganci pokladaní za ohrozených – Taliban môže na nich útočiť za ich prácu v mimovládnych organizáciách, médiách a ďalších zamestnaniach, vysvetlil hlavný hovorca ministerstva obrany John Kirby.

Hovorca tiež povedal, že rýchlejšie tempo evakuácie sa dosahuje čiastočne vďaka koordinácii s veliteľmi Talibanu pri dopravovaní ľudí na letisko. „Zatiaľ je potrebná neustála koordinácia a politika nekonfliktnosti s Talibanom,“ vysvetlil Kirby. „Vidíme, že táto nekonfliktnosť dobre funguje v tom zmysle, že umožňuje prístup na letisko, ako aj znižovanie veľkosti davov pred letiskom,“ dodal.

Taliban, Kábul, Afganistan, prezidentský palác Čítajte viac Taliban oznámi zloženie novej vlády, až keď odíde posledný americký vojak

Tento prístup je však stále ťažký: americká armáda už musela zájsť aj mimo letiska, aby vrtuľníkom vyzdvihla Američanov. Americkí predstavitelia spresnili, že vojenský vrtuľník vyzdvihol v pondelok 16 amerických občanov a priviezol ich na letisko na evakuáciu. Toto bola najmenej druhá takáto záchranná misia mimo letiska; Kirby uviedol, že uplynulý štvrtok vyzdvihli tri armádne vrtuľníky 169 Američanov z blízkosti hotela, ktorý sa nachádza vedľa letiskovej brány, a prepravili ich na letisko.

Poradca prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v Bielom dome povedal, že rozhovory s Talibanom pokračujú, pričom administratíva hľadá ďalšie spôsoby, ako bezpečne prepraviť ďalších Američanov a ľudí na kábulské letisko.

„Každý deň rokujeme s Talibanom, cez politické aj bezpečnostné kanály,“ oznámil Sullivan. Dodal, že nakoniec bude musieť rozhodnúť sám Biden, či evakuačné operácie pod vedením armády budú pokračovať aj po 31. auguste.

Mementom toho, aké veľké bezpečnostné hrozby číhajú na evakuácie, je video zverejnené Pentagónom. Zachytáva, ako laser neďaleko letiska mieri na lietadlo C-17 amerických vzdušných síl a evidentne sa pokúša rozrušiť pilota počas pristávania.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Migračná hrozba z Afganistanu: osudová skúška pre Európu

Francúzsko sleduje evakuovaného Afganca

Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin nariadil sledovanie muža evakuovaného z Afganistanu, pretože je podozrivý z napojenia na militantné hnutie Taliban. Francúzsko evakuovalo v posledných dňoch približne 1 300 Afgancov cez vojenskú základňu v Abú Zabí.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron totiž vyhlásil, že jeho krajina otvára náruč ľuďom ohrozeným Talibanom, ktorý nečakane rýchlo obsadil Afganistan a metropolu Kábul. Štyri ďalšie osoby, blízke hlavnému podozrivému, sú tiež sledované francúzskou spravodajskou službou.

„Myslíme si, že je zrejme napojený na Taliban, aj keď tento muž veľmi pomáhal s evakuáciou z francúzskeho veľvyslanectva v Kábule,“ uviedol minister o hlavnom podozrivom. „Francúzsko je humánne, ale je aj ostražité,“ napísal tiež na Twitteri minister.

Podľa dokumentu ministerstva, ktorý mala možnosť vidieť agentúra AFP, muž sa priznal k členstvu v Talibane a vyhlásil, že pracoval ako ozbrojený veliteľ talibanského kontrolného stanovištia v Kábule. „Vzhľadom na značné ťažkosti pri bezpečnostnom preverovaní repatriovaných ľudí sa francúzske úrady dohodli, že vezmú tohto muža a jeho rodinu na palubu“ evakuačného letu, dodal minister.

Keď muž pricestoval do Abú Zabí, francúzska spravodajská služba DGSI (Direction générale de la sécurité intérieure) ho preverovala a teraz je sledovaný, o čom bol aj upovedomený. Rovnako sú pod dohľadom aj štyria ďalší evakuovaní, s ktorými má údajne blízke vzťahy, doplnil Darmanin.

VIDEO: Pozrite si vyznamenanie vojakov za evakuačnú akciu z afgánskeho Kábulu.
Video
22 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #sankcie #Kanada #G7