Leyenová: Máme morálnu povinnosť pomôcť Afgancom

Morálnou povinnosťou medzinárodného spoločenstva je pomôcť Afgancom, ktorí sú v núdzi. Povedala to predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová po skončení virtuálneho summitu lídrov skupiny G7.

24.08.2021 19:19 , aktualizované: 21:03
Belgicko G7 virtuálny summit Afganistan Leyenová Foto: ,
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po virtuálnom summite vedúcich predstaviteľov krajín G7 o situácii v Afganistane.
debata (62)

Situáciu v Afganistane pritom označila za tragédiu pre miestnych obyvateľov a veľký neúspech pre medzinárodné spoločenstvo.

Predseda Európskej rady Charles Michel na tlačovej konferencii dodal, že prioritou G7 je bezpečná evakuácia ľudí z Kábulu. Európski lídri podľa neho naliehali na amerického prezidenta Joea Bidena, aby armáda USA zabezpečila letisko v Kábule až dovtedy, kým sa neskončí evakuačná misia.

„(Naši) americkí priatelia musia zabezpečiť letisko na tak dlho, ako bude potrebné na dokončenie operácií a zároveň musia zabezpečiť spravodlivý prístup na letisko pre všetkých štátnych príslušníkov oprávnených na evakuáciu,“ povedal Michel.

Dohodli sa

G7 sa dohodla na pláne spolupráce s Talibanom. Povedal to britský premiér Boris Johnson po skončení summitu. Predseda britskej vlády dodal, že Taliban musí do 31. augusta, ale aj po tomto dátume zaručiť bezpečný odchod z krajiny tým, ktorí chcú odísť.

Khalida Popalová Čítajte viac Buďte ticho a spáľte dresy. Inak vás Taliban popraví

„Situácia na (kábulskom) letisku sa nezlepšuje, je problém tam zabezpečiť poriadok. Sú to trýznivé scény pre tých, ktorí sa pokúšajú odtiaľ dostať. A je to ťažké aj pre našu (britskú) armádu. Dohodli sme sa na spoločnom prístupe k riešeniu evakuácie, ale aj na spôsobe, akým sa chystáme spolupracovať s Talibanom,“ povedal Boris Johnson.

Predseda britskej vlády dodal, že Londýn už evakuoval z Kábulu 9000 osôb a plánuje zabezpečiť, aby ďalší Afganci mohli krajinu opustiť aj po 31. auguste.

Skupinu G7 tvoria najvyspelejšie štáty sveta Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko a USA. Británia, v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo v G7. Mimoriadne virtuálne rokovanie lídrov zvolal práve Johnson.

Ivan Korčok Čítajte viac Afgancom prepojených so Slovenskom by sme mali pomôcť, mieni Čaputová

Afganské militantné hnutie Taliban obsadilo 15. augusta hlavné mesto Kábul a prevzalo moc v Afganistane, z ktorého sa odvtedy snažia dostať tisíce ľudí. Západné krajiny organizujú evakuačné lety pre svojich diplomatov i Afgancov, ktorí s týmito krajinami spolupracovali.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Ursula von der Leyenová