Američania ukončia evakuácie z Afganistanu 31. augusta. Definitívne

Americký prezident Joe Biden sa rozhodol v súlade s odporúčaniami svojho ministerstva obrany (Pentagón) nepredĺžiť termín ukončenia evakuácií z afganskej metropoly Kábul, ktorý je stanovený na 31. augusta.

24.08.2021 20:06
biden Foto:
Joe Biden
debata (18)

Informovali o tom agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa Bidenovej administratívy oboznámeného so situáciou.

Pentagón ešte v pondelok odporučil Bidenovi evakuáciu ukončiť najneskôr 31. augusta z dôvodu potenciálnych bezpečnostných hrozieb voči americkým silám v Kábule, priblížil citovaný zdroj.

Iné členské krajiny G7, ako aj európski členovia Severoatlantickej aliancie už predtým vyzvali americkú armádu, aby v Kábule zotrvala dlhšie pre obavy, že v krajine zostane mnoho ľudí, ktorým hrozí prenasledovanie zo strany talibov.

Belgicko G7 virtuálny summit Afganistan Leyenová Čítajte viac Leyenová: Máme morálnu povinnosť pomôcť Afgancom

Samotný Taliban prípadné predĺženie termínu tiež odmieta. Hovorca tohto fundamentalis­tického hnutia Suhajl Šáhín v rozhovore pre britskú televíziu Sky News povedal, že 31. august v tomto smere predstavuje pomyselnú „červenú čiaru“, a teda neprekonateľnú hranicu.

Talibovia hrozia následkami

„Ak USA alebo Británia budú chcieť viac času na evakuáciu, odpoveď znie: nie. Inak to bude mať následky… Vytvorí to medzi nami nedôveru,“ dodal hovorca Talibanu.

Bojovníci Talibanu 15. augusta ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, ktorú dve desaťročia vojensky podporovali Spojené štáty a Severoatlantická aliancia. Z Kábulu sa stále snažia dostať tisíce ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje odtiaľ svojich občanov aj ich miestnych spolupracovníkov.

Afganistan, Kábul, Taliban Čítajte viac Taliban ukáže svetu viac tvárí
18 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #Taliban