V Afganistane sa vojensky angažovať nechystáme, uviedol Putin

Ruský prezident Vladimir Putin kritizoval Spojené štáty a ich spojencov za to, že zanechali Afganistan v chaose, ktorý zvyšuje potenciálne bezpečnostné hrozby pre Rusko a jeho spojencov v strednej Ázii. Informovala o tom agentúra AP.

24.08.2021 21:28
Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (2)

Putin vo svojom prejave na zjazde vládnej strany Jednotné Rusko tiež poznamenal, že tamojší militanti by mohli využiť nepokoje na destabilizáciu bývalých sovietskych stredoázijských národov hraničiacich s Afganistanom.

„Exituje nebezpečenstvo, že teroristi a rôzne skupiny, ktoré našli útočisko v Afganistane, využijú chaos, ktorý zanechali naši západní kolegovia, a pokúsia sa rozšíriť svoju činnosť do susedných krajín,“ povedal Putin. „To bude predstavovať priamu hrozbu pre našu krajinu a spojencov,“ varoval.

biden Čítajte viac Američania ukončia evakuácie z Afganistanu 31. augusta. Definitívne

Okrem toho pripomenul, že Moskva sa zo svojho desaťročného pôsobenia v Afganistane poučila a v Afganistane sa vojensky angažovať nechystá. „Nemáme v úmysle zasahovať do vnútorných záležitostí Afganistanu a dovoliť, aby boli naše ozbrojené sily zatiahnuté do konfliktu, kde bojujú všetci proti všetkým“.

V súvislosti s krízou v Afganistane by podľa Putina mohli hrozbu pre Rusko predstavovať aj dôsledky v podobe prípadného nárastu obchodovania s drogami či zhoršenia problémov týkajúcich sa migrácie.

Rusko viedlo v Afganistane desaťročnú vojnu, ktorá sa skončila stiahnutím sovietskych vojsk v roku 1989. Moskva sa v posledných rokoch angažovala v Afganistane diplomaticky ako mediátor a viedla rozhovory s Talibanom i ďalšími ozbrojenými skupinami, pripomína AP.

Belgicko G7 virtuálny summit Afganistan Leyenová Čítajte viac Leyenová: Máme morálnu povinnosť pomôcť Afgancom
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Rusko #USA #Taliban #Vladimir Putin