Na letisku v Kábule čaká na evakuáciu vyše 10-tisíc ľudí

Viac ako desaťtisíc ľudí momentálne čaká na kábulskom letisku na evakuáciu. Uvideli to v stredu na tlačovej konferencii predstavitelia amerického ministerstva obrany, informuje spravodajská stanica BBC.

25.08.2021 06:30 , aktualizované: 18:00
Afganistan / Armáda / Vojak / Foto:
Americkí vojaci hliadkujú na kontrolnom stanovišti počas evakuácie na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule
debata (20)

Generál Hank Taylor povedal novinárom, že ťažiskom evakuačnej operácie USA naďalej zostáva „dostať preč čo najviac ľudí, čo najefektívnejšie a najbezpečnejšie“.

Taylor tiež spresnil, že Spojené štáty odviezli v utorok z Kábulu 11 200 Američanov a 7 800 občanov partnerských krajín. Armáda na to použila dohromady 42 lietadiel. Konkrétne išlo o 37 strojov typu Boeing C-17 Globemaster a päť strojov typu Lockheed C-130 Hercules. Z Kábulu podľa Taylora odlieta lietadlo každých 39 minút.

Informácia o 10-tisíc ľuďoch čakajúcich na letisku sa podľa generála môže hocikedy zmeniť. Na letisko podľa jeho slov môže prísť ešte omnoho viac osôb snažiacich sa utiecť z tejto nepokojnej krajiny.

Z Afganistanu začali odchádzať prví americkí vojaci zaisťujúci evakuácie

Z Afganistanu sa v utorok začali sťahovať prví americkí vojaci zaisťujúci priebeh evakuácií z krajiny. Stalo sa tak v deň, keď prezident USA Joe Biden potvrdil, že nemá v úmysle predĺžiť termín na ukončenie odsunu príslušníkov americkej armády z Afganistanu, ktorý je stanovený na 31. augusta.

Pre televíziu CNN to uviedli dvaja nemenovaní predstavitelia z prostredia amerického rezortu obrany. Neuviedli pritom, koľko vojakov už z Afganistanu odišlo, avšak ubezpečili, že začiatok odsunu nijako neovplyvnil priebeh evakuácií ľudí z kábulského letiska.

Pentagón v pondelok uviedol, že na medzinárodnom letisku v Kábule operuje približne 5 800 amerických vojakov, ktorí dohliadajú na bezpečnosť evakuačných letov. „Redukcia (početného stavu amerických síl) zatiaľ nemá vplyv na misiu,“ uviedol jeden z predstaviteľov citovaných CNN.

Rozhodnutie o tom, aký vojenský personál je potrebný na realizáciu misie, je podľa neho v kompetencii veliteľa operácie a závisí od viacerých faktorov, napríklad na počte otvorených odletových brán či množstve ľudí prichádzajúcich na letisko. Celá misia sa dá uvedeného činiteľa vykonať aj s menším počtom vojakov, a teda aj s menším bezpečnostným rizikom.

Podľa CNN zatiaľ z Afganistanu odišla len malá časť z vojakov zaisťujúcich evakuácie. Očakáva sa, že počet evakuantov bude v ďalších dňoch narastať, a súčasne s tým sa bude zvyšovať aj počet amerických vojakov odchádzajúcich z krajiny.

Biden v utorkovom prejave v Bielom dome vyhlásil, že Spojené štáty sú „na ceste“ k tomu, aby stiahli všetkých svojich vojakov z Afganistanu a ukončili evakuácie ľudí z Kábulu do 31. augusta. Každým dňom totiž podľa neho rastie reálne riziko, že sa príslušníci armády USA v Kábule stanú terčom útokov zo strany tzv. Islamského štátu a ďalších teroristických skupín.

Zdôraznil však, že to, či sa podarí zavŕšiť odsun do konca augusta, bude závisieť od spolupráce zo strany Talibanu, ktorý podľa neho musí umožniť prístup ľudí na kábulské letisko a nijako nenarušovať priebeh evakuačných operácií.

Joe Biden za súčasnej neistej situácie poveril ministerstvá zahraničných vecí a obrany, aby vypracovali alternatívne časové harmonogramy odsunu pre prípad, že by to bolo potrebné. Taliban akékoľvek odloženie odchodu amerických vojakov z krajiny odmieta a varuje, že takýto krok by mal bližšie nešpecifikované "dôsledky.

Americký prezident vo svojom vystúpení uviedol, že od 14. augusta pomohli Spojené štáty z Afganistanu evakuovať už viac než 70 700 ľudí.

Rusko vysiela do Afganistanu štyri lietadlá

Rusko vysiela do Afganistanu štyri vojenské transportné lietadlá, ktorá evakuujú z krajiny vyše 500 občanov Ruska, Bieloruska, Kirgizska, Tadžikistanu, Uzbekistanu, ale aj Ukrajiny. S odvolaním sa na ministerstvo obrany o tom v stredu informovala agentúra Interfax.

Skupina štyroch lietadiel podľa rezortu obrany čaká na ďalšie pokyny na letisku v Uljanovsku. Všetky lietadlá sú vybavené zdravotníckym personálom a materiálom pre poskytovanie nevyhnutnej lekárskej pomoci počas letu, napísala agentúra TASS.

S blížiacim sa termínom odchodu amerických vojakov z kábulského letiska v posledných dňoch západné krajiny urýchlili evakuácie svojich občanov, diplomatov a afganských spolupracovníkov.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan