Svetová banka pozastavila finačnú pomoc Afganistanu

Svetová banka (SB) v utorok oznámila, že pozastavila finačnú pomoc Afganistanu. Vyjadrila pritom "hlboké znepokojenie" nad situáciou v tejto krajine po tom, ako sa v nej moci chopilo radikálne islamistické hnutie Taliban.

25.08.2021 07:12
Afganistan / Taliban / Foto: ,
Bojovníci militantného hnutia Taliban hliadkujú v uliciach Kábulu
debata (6)

„Pozastavili sme vyplácanie financií pre naše operácie v Afganistane a tamojšiu situáciu podrobne monitorujeme a vyhodnocujeme,“ uviedol pre agentúru AFP hovorca Svetovej banky. Tá má podľa neho vážne obavy z toho, aký bude mať súčasné dianie na perspektívy ďalšieho rozvoja krajiny, a predovšetkým z toho, ako ovplyvní postavenie miestnych žien.

Rozhodnutie o pozastavení finančnej pomoci bolo podľa AFP oznámené až po tom, ako boli z Afganistanu evakuovaní všetci pracovníci Svetovej banky, ktorá má v krajine momentálne rozpracovaných viac než dve desiatky rozvojových projektov. Ďalší postup bude SB úzko koordinovať so svojimi medzinárodnými partnermi.

taliban, palác Čítajte viac Washington odstrihol Taliban od miliárd dolárov

Svetová banka od roku 2002 poskytla Afganistanu približne 5,3 miliardy dolárov, hlavne vo forme grantov.

Washington už minulý týždeň oznámil, že Talibanu neumožní prístup k zlatým rezervám a finančnej hotovosti, ktoré patria Afganistanu a nachádzajú sa prevažne v zahraničí. Svoje operácie v Afganistane vrátane úverového programu už pozastavil aj Medzinárodný menový fond (MMF).

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Svetová banka