Putin krátko pred voľbami nariadil vyplatiť seniorom jednorazový príspevok

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v utorok dekrét, na základe ktorého bude seniorom v krajine vyplatený v septembri príspevok v hodnote 10-tisíc rubľov (zhruba 135 eur).

25.08.2021 07:52
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (35)

Podľa kritikov ide o pokus Putinovej strany Jednotné Rusko kúpiť si podporu voličov pred septembrovými voľbami do Štátnej dumy.

Leonid Volkov, ktorý je blízkym spolupracovníkom uväzneného opozičného politika Alexeja Navaľného, označil na sociálnej sieti Telegram uvedený jednorazový príspevok za „propagandu a podplácanie voličov“.

Putin tiež v utorok na zjazde vládnej strany Jednotné Rusko navrhol podobný príspevok vo výške 15-tisíc rubľov (172 eur) pre vojakov a ďalších príslušníkov bezpečnostných zložiek. Okrem toho predstavil aj volebný program strany.

Preferencie Jednotného Ruska začali prudko klesať v roku 2018 po tom, ako vláda schválila kontroverzný plán dôchodkovej reformy, ktorou sa zvýšil vek odchodu do penzie.

Podľa údajov štátneho inštitútu VTsIOM sa preferencie strany Jednotné Rusko pohybujú v súčasnosti na úrovni 30 percent, čo je podstatne menej v porovnaní s poslednými voľbami do Štátnej dumy v roku 2016. Strana v súčasnosti disponuje v Štátnej dume troma štvrtinami kresiel.

Voľby do zastupiteľstiev rôzneho stupňa sa v Rusku budú konať počas troch dní – 17., 18. a 19. septembra. Občania budú voliť poslancov Štátnej dumy, najvyšších predstaviteľov 12 subjektov krajiny a poslancov zákonodarných orgánov v 39 subjektoch Ruskej federácie. Okrem toho sa v Moskve budú konať doplňujúce voľby do mestskej Dumy.

Rusi naposledy rozhodovali o zložení Štátnej dumy v roku 2016. Vo voľbách vtedy drvivo zvíťazila strana Jednotné Rusko vedená vtedajším premiérom Dmitrijom Medvedevom. So ziskom 343 kresiel získala pohodlnú ústavnú väčšinu. Voľby ale mali najnižšiu účasť v histórii, len necelých 48 percent.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #Vladimir Putin #Štátna duma