Izrael zaskočila delta, zase je vo vojne s koronou

Bezstarostné leto sa v Izraeli končí. Krajina, ktorá patrí k šampiónom v očkovaní proti koronavírusu, zisťuje, že vytúženú kolektívnu imunitu, ktorá ju mala ochrániť pred ďalším šírením nákazy, nedosiahla.

25.08.2021 09:00
koronavírus, Izrael Foto: ,
Rodičia s deťmi čakajú v Hadere na sérologické vyšetrenie. Od nedele v Izraeli zisťujú množstvo protilátok u detí od troch rokov, aby sa dalo odhadnúť, koľko z nich už prekonalo covid.
debata (133)

V Izraeli v pondelok pribudlo bezmála desaťtisíc potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyššie číslo od februára. Vyplýva to zo zverejnených údajov ministerstva zdravotníctva. Nebývalo vysoký je v krajine aj podiel pozitívnych testov na koronavírus, ktorých je teraz 6,6 percenta. Celkový počet prípadov nákazy od začiatku pandémie prekročil hranicu jedného milióna.

Infikovaných pribúda veľmi rýchlym tempom. Denná bilancia z pondelka – 9 831 – je druhá najvyššia vôbec od začiatku pandémie. Viac nakazených úrady registrovali len v polovici uplynulého januára, keď ich bolo viac ako desaťtisíc. Aktívnych prípadov nákazy je v súčasnosti vyše 72-tisíc, ešte začiatkom júna to bolo menej ako 200, upozornil včera denník Jerusalem Post.

Počet chorých s ťažším priebehom covidu sa však vďaka vysokej zaočkovanosti drží na podstatne nižšej úrovni než počas uplynulej zimy. V nemocniciach je momentálne 678 pacientov, z ktorých 123 potrebuje pľúcne ventilátory. V pondelok zomrelo dvanásť ľudí s covidom, deň predtým 29.

Kde sa stala chyba?

Izrael, ktorý má viac ako deväť miliónov obyvateľov, patrí k premiantom v rýchlosti očkovania proti covidu. Dve dávky vakcíny dostalo 5,45 milióna ľudí, 1,57 milióna osôb má dokonca už tri dávky.

Plne zaočkovaných je už 78 percent Izraelčanov starších ako dvanásť rokov. To podľa pôvodných predstáv malo stačiť na získanie kolektívnej imunity. Zjavne to však nie je dosť. Škrt cez rozpočet zdravotníkom spravili nové varianty koronavírusu, rýchlejšie sa šíriace a odolnejšie voči vakcínam a tiež deti, ktoré sú aktívnymi prenášačmi infekcie.

Izrael je mladá krajiny. Štvrtina jeho obyvateľov má menej ako dvanásť rokov. A keďže sa očkuje až od tohto veku, plne zaočkovaných je v skutočnosti len 60 percent populácie. Navyše pri delta variante koronavírusu sú očkovaní takmer rovnakými prenášačmi nákazy ako neočkovaní.

Všetky tieto komplikácie úrady nezohľadnili, keď v júni zrušili takmer všetky protepidemické opatrenia.

„Na jar sme mali už veľmi blízko ku kolektívnej imunite. Stali sme sa však obeťami únavy z epidémie, uverili sme, že sa skončila a že sme zvíťazili. Taký prah však nemožno dosiahnuť, keď deti ešte nie sú zaočkované,“ pripustil pre denník Le Figaro Nadav Davidovič, expert na verejné zdravotníctvo z Ben-Gurionovej univerzity.

Aj podľa vládneho koordinátora pre boj s koronavírusom Salmana Zarku bolo predčasné rušiť väčšinu obmedzení. „Pred dvoma mesiacmi, po tom, čo sme oslávili víťazstvo nad vírusom a vrátili sa k normálnemu životu, sme uverili, že sme vyhrali vojnu. Teraz už vieme, že sme vyhrali iba bitku a vojna stále pokračuje,“ povedal pre Times of Israel. „Prestali sme vysvetľovať neočkovaným, že sa majú dať zaočkovať,“ dodal s tým, že vakcínu stále odmieta vyše milióna Izraelčanov.

Skrátia platnosť Covid passov

Experti si veľa sľubujú od podávania doplnkových dávok vakcíny. Izrael ňou začal očkovať začiatkom augusta ľudí starších ako 60 rokov a postupne túto hranicu znižoval. V utorok ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že sa môžu nechať preočkovať už aj ľudia od veku 30 rokov. „Je to veľmi dôležité, lebo časom sa množstvo protilátok znižuje. A proti delte ich treba mať viac než pri predchádzajúcich variantoch,“ upozornil Zarka.

Izraelčania sa budú musieť vzdať aj viacerých slobôd, ktoré začiatkom leta dostali. „Musíme obmedziť zhromažďovanie ľudí, a to aj plne očkovaných,“ povedala pre rádio 103FM profesorka Sigal Sadecká, bývalá šéfka úradu verejného zdravotníctva.

Zdroje z ministerstva zdravotníctva pre portál Ynet včera potvrdili, že sa pripravujú reštrikcie. Pre držiteľov zelených Covid passov doteraz platilo, že vonku sa ich môže zísť až päťtisíc a vnútri tisíc. Onedlho sa má počet znížiť na dvesto pod holým nebom a sto v interiéroch. Navyše platnosť Covid passov sa má z pôvodného jedného roka skrátiť na polovicu, pričom na dvanásť mesiacov sa opäť predĺži len pre tých, ktorí dostanú tretiu dávku vakcíny.

Vláda sľubuje, že napriek zlej epidemiologickej situácii sa školský rok začne tak, ako sa plánovalo – 1. septembra. Pravda, prezenčné vyučovanie v červených regiónoch bude len na stredných školách, kde bude zaočkovaných aspoň sedemdesiat percent študentov. Na základných školách zase budú povinné pravidelné testy, pričom pedagógovia a iní zamestnanci škôl, ktorí nebudú zaočkovaní, pôjdu povinne na neplatenú dovolenku.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #koronavírus