Taliban ukoristil aj viac než stovku ruských vrtuľníkov

Taliban ukoristil vyše 100 vrtuľníkov ruskej výroby, ktoré sa nachádzajú v rôznom technickom stave.

25.08.2021 17:46
Mi-17 Foto:
Na ilustračnej snímke ruský vrtuľník Mi-17.
debata (134)

S minimálnym prístupom k špecializovaným mechanikom a k náhradným dielom ich ale prevažne nebude schopný používať. S odvolaním sa na ruského štátneho vývozcu zbraní o tom informoval spravodajský server The Guardian.

Lacnejšie a jednoduchšie

Keď Taliban zahnal afganskú armádu a prevzal kontrolu nad veľkými skladiskami zbraní a vozidiel, ukoristil tiež najmenej 100 vrtuľníkov Mi-17 Hip. Tieto dopravné vrtuľníky ruskej výroby objednali Spojené štáty pre afganské ozbrojené sily, pretože boli lacnejšie a jednoduchšie na ovládanie, než americké vrtuľníky UH-60 Black Hawk.

„Vrtuľníková letka je veľká – okolo 100 vrtuľníkov Mi-17 rôznych typov,“ povedal podľa tlačovej agentúry Interfax riaditeľ ruskej štátnej spoločnosti pre export zbraní Rosoboronexport Alexandr Michejev. „Samozrejme taká letka vyžaduje opravy, údržbu a dodávku náhradných dielov.“ Veľká časť vrtuľníkov môžem byť už teraz neschopná prevádzky, dodal.

Pavel Macko, rozhovor Čítajte viac Generálporučík Macko: Čína potrebuje to, čo sa v Afganistane skrýva pod zemou

Michejevov odhad počtu vrtuľníkov ruskej výroby v Afganistane je podstatne vyšší, než hlásený inventár. Podľa júlovej správy nezávislého úradu amerického osobitného generálneho inšpektora pre obnovu Afganistanu (SIGAR) mala afganská armáda 56 vrtuľníkov Mi-17, z ktorých bolo použiteľných iba 32.

Mi-17 sú exportné verziie ruských vrtuľníkov Mi-8, ktoré sa vyrábajú v dvoch továrňach v Kazani a v Ulan-Ude. Letka vrtuľníkov Mi-17 tvorila po celé roky chrbticu afganských vzdušných síl. Pravidelne slúžili na prepravu vojakov, streliva aj evakuáciu zranených.

taliban Čítajte viac Taliban sa zmocnil amerických zbraní. Krajine hrozí občianska vojna
134 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Rusko #Taliban #vrtuľník MI-17