Turecko začalo sťahovať svojich vojakov z Afganistanu

Turecko začalo z letiska v afganiskej metropole Kábulu sťahovať svojich vojakov. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie tureckého ministerstva obrany o tom informovala agentúra AFP.

25.08.2021 21:48
turecko, vojak Foto:
Ilustračný záber tureckého vojaka na stráži na hraniciach s Iránom v provincii Van.
debata (3)

„Turecké ozbrojené sily sa vracajú do našej vlasti s hrdosťou, že úspešne splnili úlohy, ktoré im boli zverené,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Rezort dodal, že turecké vojenské lietadlá evakuovali v spolupráci s vojakmi ďalších krajín celkovo 1129 civilistov.

Podľa dvoch anonymných zdrojov z prostredia tureckej vlády, na ktoré sa v stredu odvolala agentúra Reuters, Taliban údajne požiadal Turecko o technickú podporu pri zabezpečení prevádzky kábulského letiska po odchode zahraničných síl. Tureckí vojaci sa však podľa požiadavky talibov musia rovnako ako vojaci iných krajín stiahnuť z Afganistanu najneskôr do konca augusta.

Afganistan Čítajte viac Taliban prisľúbil, že cestovanie z Afganistanu umožní aj po 31. auguste

Požiadavka Talibanu týkajúca sa odchodu všetkých tureckých vojakov podľa jedného z dvojice nemenovaných tureckých predstaviteľov skomplikuje akúkoľvek budúcu misiu. „Zaistenie bezpečnosti pracovníkov letiska bez prítomnosti tureckých ozbrojených síl je riskantná úloha,“ povedal pod podmienkou zachovania anonymity. Dodal, že rozhovory s Talibanom na túto tému pokračujú.

Rozhovory s Talibanom

Druhý nemenovaný turecký predstaviteľ uviedol, že konečné rozhodnutie v tejto veci bude prijaté do 31. augusta, teda v deň, keď má byť ukončený odsun zahraničných síl z Afganistanu.

Turecko bolo súčasťou misie NATO v Afganistane. Počas posledných mesiacov viedlo s predstaviteľmi Talibanu podľa agentúry AFP viaceré rozhovory týkajúce sa rôznych otázok vrátane ochrany letiska v Kábule po odchode amerických a spojeneckých vojsk. Agentúra Reuters však informovala, že Ankara sa vzhľadom na situáciu v krajina minulý pondelok tohto plánu vzdala, no zároveň ponúkla Talibanu pomoc v prípade, ak o to požiada.

Ankara tiež minulý týždeň oznámila, že víta „pozitívne odkazy“, ktoré talibovia adresovali medzinárodnému spoločenstvu, odkedy obsadili väčšinu územia Afganistanu vrátane Kábulu.

Mi-17 Čítajte viac Taliban ukoristil aj viac než stovku ruských vrtuľníkov
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Turecko