Odvolací súd potvrdil trest smrti Američanovi, ktorý postrieľal 9 černochov

Americký federálny odvolací súd potvrdil trest smrti pre Dylanna Roofa, ktorý v júni 2015 postrieľal v kostole černošskej evanjelickej komunity v Charlestone v Južnej Karolíne deväť černošských veriacich. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

25.08.2021 23:36
Dylann Roof Foto: ,
Dylann Roof na zábere z apríla 2017.
debata (7)

Roof v odvolaní okrem iného tvrdil, že mal byť vyhlásený nespôsobilým postaviť pred súd, ktorý predtým rozhodol o jeho vine. Trojčlenný panel sudcov odvolacieho súdu v Richmonde vo Virgínii však toto tvrdenie odmietol.

Žiadne emócie

„Stále cítim, že som to musel spraviť. Každý, kto vo svojej mysli niečo nenávidí, má na to dobrý dôvod,“ vyhlásil počas finálneho súdneho konania. Po prečítaní verdiktu porotou neprejavil žiadne emócie.

„Jednoduchým záznamom či rozborom zákonov a precedensov nemožno vyjadriť celú hrôzu toho, čo Roof urobil,“ uviedli vo svojom komentári sudcovia. „Za jeho zločiny mu prináleží najťažšie trest, aký môže spravodlivá spoločnosť uložiť,“ dodali.

trest smrti, poprava, šibenica, Čítajte viac Páchateľ masakru v americkom Charlestone dostal trest smrti

Roof sa už skôr k činu priznal. Vyšetrovateľom povedal, že chcel rozpútať rasovú vojnu. Svoj čin plánoval niekoľko mesiacov a pred útokom zverejnil na internete rasistický manifest, v ktorom hlásal nenávisť k „hlúpym a násilníckym“ černochom.

45 minút s veriacimi

Incident sa odohral v polovici júna 2015 počas čítania z Biblie v kostole africkej metodistickej episkopálnej cirkvi, ktorý patrí k najstarším svojho druhu v Spojených štátoch. Útok za použitia ručnej palnej zbrane prežili iba tri osoby.

Roof strávil so skupinou veriacich v kostole približne 45 minút. Počas záverečnej modlitby, keď mali všetci zatvorené oči, vytiahol pištoľ značky Glock a začal strieľať.

Polícia zadržala páchateľa na druhý deň v meste Shelby v štáte Severná Karolína. V decembri 2016 ho porota uznala vinným v 33 bodoch obžaloby. V januári 2017 bol nad Roofom vynesený trest smrti.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #trest smrti #Charleston