USA i Británia varujú pred hrozbou teroristických útokov na letisku v Kábule

Americké veľvyslanectvo v Kábule varovalo občanov Spojených štátov, aby z bezpečnostných dôvodov neprichádzali na letisko v afganskom hlavnom meste. Na letiskových bránach totiž panuje nebezpečná situácia, varovala ambasáda USA v noci na štvrtok.

26.08.2021 07:08 , aktualizované: 10:28
Afganistan / Taliban / Kábul / Foto:
Americká vojačka kráča s afganskou rodinou do lietadla amerických vzdušných síl Boeing C-17 Globemaster III počas evakuácie na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule
debata (7)

„Americkí občania, ktorí sa zdržiavajú na bránach Abbey Gate, East Gate alebo North Gate, by mali z miesta okamžite odísť,“ uvádza sa na webstránke ambasády USA. Výnimku majú len tí, ktorí dostali individuálne inštrukcie od zástupcov americkej vlády.

Námestník britského ministra obrany James Heappey vo štvrtok pre stanicu BBC povedal, že majú „veľmi, veľmi dôveryhodné informácie, že na letisku v afganskom hlavnom meste Kábul hrozí bezprostredný ú­tok“.

Britská vláda už skôr uviedla, že pred kábulským letiskom sú stále veľké počty ľudí, ktorí dúfajú, že sa im podarí odísť, lebo je tam riziko samovražedného bombového útoku.

Cestovné odporúčania týkajúce sa Afganistanu v stredu aktualizovalo aj britské ministerstvo zahraničných vecí. Británia svojich občanov vystríha pred akýmkoľvek cestovaním do tejto nepokojnej krajiny. Londýn ako dôvod uvádza „vysokú hrozbu teroristického útoku“.

„Ak sa nachádzate v oblasti letiska, presuňte sa na bezpečné miesto a počkajte na ďalšie odporúčania. Komerčné lety momentálne nepremávajú. Ak môžete Afganistan bezpečne opustiť iným spôsobom, mali by ste tak spraviť okamžite,“ uvádza rezort britskej diplomacie vo vyhlásení.

Pred streľbou a hroziacimi teroristickými útokmi na letisku Hámida Karzaja v Kábule varovalo i nemecké veľvyslanectvo. Spojené štáty, Austrália a Británia svojim občanom odporučili, aby okamžite opustili oblasť letiska.

evakuácia Čítajte viac Z Kábulu evakuovali už 82-tisíc ľudí, CIA podniká tajné misie

Stanica CNN v stredu s odvolaním sa na predstaviteľa obrany USA informovala o „veľmi špecifickej hrozbe“ plánovaných útokov voči davom ľudí čakajúcim na letisku zo strany afganskej vetvy teroristickej organizácie Islamský štát (IS), známej ako Islamský štát v Chorásáne (IS-K) zahŕňajúci územie Afganistanu a Pakistanu.

IS-K, ktorý je úhlavným nepriateľom Talibanu, chce podľa USA vyvolať na letisku chaos a je údajne schopný vykonať viacero útokov. Obavy sa zvýšili po tom, čo z dvoch väzníc neďaleko Kábulu utieklo vyše 100 väzňov lojálnych voči IS-K, približuje CNN s odvolaním sa na nemenovaný regionálny zdroj z prostredia boja proti terorizmu. Narastajúcu hrozbu útokov na letisku v Kábule zo strany IS-K v utorok priznal i americký prezident Joe Biden.

IS-K, ktorý sa najprv objavil v Sýrii a Iraku, si svoju prítomnosť v posledných rokoch posilnil na východe Afganistanu, najmä v provinciách Nangarhár a Kúnar.

Vlani v auguste zaútočili jeho prívrženci na hlavnú väznicu v meste Džalálábád v snahe oslobodiť desiatky svojich podporovateľov, ktorých zajali afganské armádne sily a polícia.

Svoje bunky sformovali i v Kábule a od roku 2016 spáchali niekoľko samovražedných útokov v hlavnom meste Afganistanu i mimo neho. V máji tohoto roku zaútočili na dievčenskú školu v Kábule, pričom o život prišlo najmenej 68 ľudí a vyše 165 utrpelo zranenia.

Afganistan / Kábul / Čítajte viac Na kábulskú univerzitu udrel IS, počet obetí stúpol na 35
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Kábul